Archief bijscholingen2023-04-13T10:36:16+02:00

Archief

Kijk hier wat je gemist hebt.
Deze bijscholingen zijn in de afgelopen maanden verzorgd.

Archief

Deze bijscholingen zijn voorbij…

Kijk hier welke bijscholingen je hebt gemist. Sommige worden later in het seizoen herhaald. Kijk ook eens in de blog naar de impressies en evaluaties.

13 maart: Hoe de asana zich kan voltrekken – Hade de Neve

André van Lysebeth is één van de yoga-pioniers in België. Hij werkt met de vijf elementen waaraan een asana moet voldoen zodat de houding zich ín ons zou kunnen voltrekken. Tijdens deze bijscholingsdag zullen we de vijf elementen theoretisch wat meer ontleden. We kiezen een aantal asana’s waarin we elk element kunnen aftasten.

7 maart: Elementen en meridianen – Maartje van Hooft via livestream

De Chinese Geneeskunde heeft een visie op harmonie en balans  die zoveel mogelijk de natuurlijke cycli van het leven probeert te volgen. Verschillende kwaliteiten van beweging en ritmiek liggen ten grondslag aan de ordening van onze energie en levenskracht. In de lesdag werken we met oefeningen die misschien al bekend zijn vanuit yoga en Yin yoga, maar krijg je daarnaast een (vereenvoudigd) theoretisch kader om te werken vanuit de cyclus van de elementen.

18 april : Critical Alignment Yoga voor ouderen – Jacoline Norden (Herhaling)

In de Critical Alignment Yoga 50+ lessen geven we aandacht aan essentiële delen van ons lichaam, in een tegenstelde manier aan hoe we die in het dagelijks leven gebruiken. Ouder worden hoeft niet te betekenen dat we de positieve verbinding met ons lichaam gaan verliezen. We onderzoeken onze eigen creativiteit en mogelijkheden om de oudere deelnemer te begeleiden in het laten ervaren van meer mobiliteit en verbinding.

30 januari: Yoga, ziektebeelden en intervisie – Daphne Schilder-van Lunzen via livestream

Wat kan er in het lichaam allemaal fout gaan en welke gevolgen heeft dit? Wat zou je daar mogelijk mee of tegen kunnen doen? Daphne neemt je in deze bijscholing graag mee in het land van anatomie, fysiologie en pathologie (ziekteleer). Er zal aandacht zijn voor de meest voorkomende ziektebeelden en we zullen gaan kijken welke houdingen hierbij het meest heilzame effect kunnen hebben.

24 januari: Het ritme van het jaar, het ritme van prana – Anoshe Overington via livestream

We gaan kijken naar de manier waarop Prana het lichaam binnenkomt en in welke volgorde het zich verplaatst door de organen. In haar lessen focust Anoshe zich op een veilige en meridiaan stimulerende belijning in de houdingen. Dit, in combinatie met bewust ademen, om lichaam en geest te integreren. Ze neemt haar studenten mee naar het bewustzijn van het moment door gebruik van ademhaling, het vinden van gemak in de poses en door het opnieuw verbinding maken met het Zelf.

23 januari: Yoga Nidra, Shavasana en iRest – Diana Aben via Livestream

Yoga Nidra ofwel de Slaap van de Yogi's. Tijdens deze Yoga Nidra dag zullen er drie manieren om tot ontspanning en heelheid te komen worden behandeld. Je leert hoe je écht goed kan liggen, het onderzoeken van de verschillende stadia van bewustzijn en tenslotte kennismaking met iRest® yoga nidra meditatie. Je krijgt veel praktische tips over hoe je deze meditatie technieken in je les kan geven.

28 & 29 november: De smaak van Soma, Soma Rasa Vinyasa – Alberto Paganini (tweedaagse)

Op zijn zoektocht naar een yogabeleving aangepast aan de huidige samenleving ontwikkelde Alberto Paganini een unieke yoga- en lesstijl. Hij is de bezieler van Prana Yoga Flow en de Yoga-Academie. In deze tweedaagse bijscholing laat hij je kennis maken met deze unieke yogastijl. We beoefenen o.a. zachte meditatieve yogaflows met veel aandacht voor langzame, bewuste, voedende armbewegingen met gesynchroniseerde ademhaling, hart- en heupopeners, en ervaren de helende werking van zachte pulsaties en golven in asana’s en vinyasa’s.

21 & 22 november: Asana’s en subtiele prana – Eric Staals (tweedaagse)

Een asana kan op verschillende manieren benaderd worden en heeft zodoende ook andere uitwerkingen. Tijdens deze tweedaagse bijscholing ga je onderzoeken wat de effecten zijn van verschillende benaderingen van asana beoefening, met als leidraad de prana-stroom door de nadi’s. Door middel van verschillende adem - oefeningen zal je kennis en gevoel van het bewust sturen van Prana vergroten. Je krijgt gedetailleerde informatie over de Vayu’s en hoe je deze kunt inzetten in iedere willekeurige asana.

31 oktober: Eindexamenyoga – Anette Hogeboom specialisatie

In deze bijscholing maak je kennis met een laagdrempelig programma voor jongeren dat hen handvatten biedt voor het omgaan met spanning en stress in het bijzonder in hun eindexamenperiode. Het is een laagdrempelig programma dat handvatten biedt voor het omgaan met spanning en stress. Deze cursus is uitgewerkt in een prachtige docentenhandleiding. Na de trainingsdag kun je deze cursus direct aanbieden

3 oktober: Adem en Pranayama olv Noor Palazzi (herhaling VOL)

Het doen van pranayama geeft mentale rust en stille helderheid. Deze dag onderzoeken we de betekenis van prana, de alles doordringende levensenergie. We doen asana's ter voorbereiding op pranayama. Aan bod komen: de bandha's, ujjayi, kapalabhati, nadi sodhana, pranayama, samavritti pranayama en surya en chandra bedhana pranayama.

27 september: Elementen en meridianen – Maartje van Hooft (VOL herhaling 7 maart)

De Chinese Geneeskunde heeft een visie op harmonie en balans  die zoveel mogelijk de natuurlijke cycli van het leven probeert te volgen. Verschillende kwaliteiten van beweging en ritmiek liggen ten grondslag aan de ordening van onze energie en levenskracht. In de lesdag werken we met oefeningen die misschien al bekend zijn vanuit yoga en Yin yoga, maar krijg je daarnaast een (vereenvoudigd) theoretisch kader om te werken vanuit de cyclus van de elementen.

19 september: iRest® yoga nidra meditatie – Diana Aben (VOL)

Moeiteloos zijn, door diep te verwelkomen wat er is. I-Rest® (Integrative Restoration) is een wetenschappelijk onderbouwde, transformerende meditatiemethode, gebaseerd op oude meditatie kennis, die fysieke, psychologische en spirituele heling en welzijn brengt. De 10 stappen van iRest yoga nidra worden geïntroduceerd en we nemen de tijd om iedere stap te bespreken en te ervaren.

13 september: Restorative Yoga – Diana van der Gaast (VOL)

Restorative Yoga heeft een meditatief karakter en is een oefening in mindfulness. Je leert hoe je het lichaam kunt ondersteunen in de verschillende poses. Doel van Restorative Yoga is d.m.v. vertraging en verzachting tot ontspanning en verstilling te komen. Het taalgebruik van de docent is daar een weerspiegeling van. Diana heeft deze specifieke Restorative Yoga methode zelf ontwikkeld.

12 september Yoga: anatomie en het zenuwstelsel – Nicole Bannenberg (VOL)

Ontspanning is in wezen eenvoudig en toch kan er van alles tussen komen. Het zenuwstelsel kan op onbewust niveau sensaties in het lichaam produceren, waardoor je in een fractie van een seconde je eigen ontspanning saboteert. Hoe dat in het brein werkt gaan we op deze dag ervaren en onderzoeken.

15 mei: Yoga & Dans brengt levensvreugde en verstilling – Magda Samson

Yoga & Dans is geen podiumkunst. Het gaat om de beleving van binnen uit. Het yoga aspect maakt het mogelijk meer naar binnen te kunnen keren. Ieder mens kan dansen. Door de danstaal te leren kun je je bewegingstaal vergroten. Daardoor kun je delen van je lichaam voelen, die je normaal gesproken minder bewust ervaart. Magda Samson heeft deze beproefde en uitgebalanceerde methode zelf ontwikkeld.

16 mei: Helende herstelyoga bij kanker – Peter Haima (Herhaling)

Herstelyoga is een zachte, helende, integrale yoga speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker, tijdens en na behandeling. Eerst ga je zelf deze yoga ervaren, waarna we onze ervaringen uitwisselen en de opbouw van de herstelyogales bespreken. Peter geeft medische uitleg over de ziekte. Tot slot krijg je een handleiding mee, waarmee je zelf lessen kunt voorbereiden om in groepsverband of individueel les te geven.

22 mei & 29 mei: Yoga van Moed en Mededogen – William Yang, (tweedaagse – herhaling)

William Yang weet het onderwerp kanker subtiel, verdiepend en met humor bespreekbaar te maken. De oefeningen die hij aanreikt zijn licht, energetisch en tot de esssentie teruggebracht. Aan de orde komt ook de spirituele dimensie in het omgaan met een levensbedreigende ziekte. Spiritualiteit is daarbij geen verheven en aan de aardse werkelijkheid ontstegen toestand, maar is een worsteling met de ‘Werkelijkheid-zoals-die-is’.

13 juni: De Kracht van Mantra – Bewandel het eeuwenoude, mystieke pad van “Yoga van de klank” – Gauranga Hontelez

Het zingen van mantra’s is ‘in’. Het biedt veel mensen verstilling en vreugde. Het zingen van mantra's helpt ons om stress te verminderen, onze gezondheid te bevorderen en onze spirituele ontwikkeling te stimuleren en te begeleiden. In deze tweedaagse bijscholing maken yogadocenten kennis met de verschillende aspecten van de nādayoga, ervaren zij de invloed ervan op henzelf en krijgen ze suggesties over hoe deze technieken toe te passen in hun eigen praktijk.

19 juni: Het ritme van het jaar, het ritme van prana – Anoshe Overington (herhaling)

We gaan kijken naar de manier waarop Prana het lichaam binnenkomt en in welke volgorde het zich verplaatst door de organen. In haar lessen focust Anoshe zich op een veilige en meridiaan stimulerende belijning in de houdingen. Dit, in combinatie met bewust ademen, om lichaam en geest te integreren. Ze neemt haar studenten mee naar het bewustzijn van het moment door gebruik van ademhaling, het vinden van gemak in de poses en door het opnieuw verbinding maken met het Zelf.

28 juli t/m 1 augustus: In je kracht staan – Eric Staals (vijfdaagse zomercursus)

Van woensdag 28 juli tot en met zondag 1 augustus kun je meedoen aan deze zomercursus door Eric Staals, waarin het leren werken met de vayu's en de prana bij het uitvoeren van de asana's centraal staat. Het is een verdiepende, leerzame en tegelijk ontspannen manier om een zomerweek door te brengen. Eric is een inspirerende docent die erin slaagt veel rust en energie te brengen in zijn lesdagen en Oosterbeek is een geweldige omgeving om er voor jezelf een weekje yogaretraite van te maken.

11 & 12 september: De smaak van Soma- Alberto Paganini (tweedaagse bijscholing)

Vertragen, loslaten en diep vanuit ons innerlijk de schatten van regeneratie en vernieuwing ervaren. Een heel weekend met theorie maar vooral met veel doen van zachte meditatieve yogaflows. Bij mooi weer nemen we de tijd om ook buiten met de natuurelementen en de bomen te oefenen en om lang en diep te ontspannen met behulp van live bespeelde klankschalen en gongs. Een mooi begin van het nieuwe yogaseizoen.

10 oktober: Onderrug, stabiliteit, lichtheid en ruimte – Nicole Bannenberg

Bewegingen worden zowel stabiel als moeiteloos ervaren wanneer de verbindingen rond het centrale zwaaartepunt in het lichaam goed geplaatst zijn. Deze dag volg je de leidraad van de adem in relatie tot de inner tube om te onderzoeken wat de voorwaarden zijn in het doorgeven van beweging volgens de visie van de Critical Alignment Yoga.

30 oktober: Energie tijdens een crisis – Lilian Kluivers 

'Energie tijdens een crisis', een heel actueel onderwerp in de tijd waarin het coronavirus haar sporen heeft achter gelaten. Deze dag geeft je inzicht in de verstoring van de energiestroom in de meridianen tijdens de figt, flight en freeze modus. Wat gebeurt er in het samenspel met de vijf elementen en hoe herstel je de balans weer? Een mooie lesdag met een combinatie van theorie en praktische oefeningen.

Ga naar de bovenkant