William Yang | zevendaagse bijscholing

Yoga van moed en mededogen

Een verdieping en verbreding van de yoga

olv William Yang

Zevendaagse bijscholing

In de eerste plaats beoogt deze zevendaagse bijscholing een verdere verdieping en verfijning van de yogabeoefening en de overdracht hiervan. De basis hiervoor is het unieke werk van Hetty Draayer waarin essentiële elementen uit de Oosterse en Westerse spirituele tradities geïntegreerd zijn.

Op de tweede plaats beoogt ze een verbreding van de yogabeoefening door praktische toepassingsmogelijkheden uit te werken voor specifieke doelgroepen. Zo ontwikkelde William Yang (in zijn werk in het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis en het Taborhuis) de psycho-energetische therapie, als een vorm van yoga die zeer geschikt bleek voor mensen met kanker, maar ook voor mensen met andere ernstige ziekten. Dit gaf een bijzondere verdieping en verbreding aan de yoga.

In de tweede helft van deze zevendaagse bijscholing zal er ruim aandacht geschonken worden aan het begeleiden van mensen met een ernstige ziekte. Maar als yogadocent word je ook uitgenodigd concrete toepassingen te ontwikkelen voor andere doelgroepen. Bijvoorbeeld voor ouderen, dementerenden, hulpverleners, mensen in het onderwijs of bedrijfsleven, kunstenaars, e.a.

De leidraad in deze meerdaagse is je-Zelf als instrument te verkennen bij het geven van onderricht door:

 • het laten resoneren van hart, ziel en lichaam in het geven van je les
 • vinden van een verankering in een diepere laag in je ‘Zelf’
 • ruimte te laten voor momenten van creativiteit, inspiratie en ‘healing’
 • bewust te worden van de energie tussen jou, de groep en het Leven zelf

De bijscholing wordt op de zevende dag afgesloten met een presentatie van elke deelnemer waarin hij/zij een creatieve verwerking laat zien van één van de thema’s die in voorgaande zes lesdagen aangeboden werden.

Inhoud van de bijscholing:

Dag 1. Verdieping van de eigen(lijke) motivatie om yoga docent te worden. Wat was daarin het ‘karmische moment’? Het verkennen van de eigen spiritualiteit.

Dag 2. Het leven als pelgrimstocht: de moed, vreugde en enthousiasme om op weg te gaan.  Met mededogen kijken naar je angst, onzekerheden en weerstand

Dag 3. Innerlijke transformatie en de drie basismotieven in lichamelijk-geestelijke bewustwording: de Schaal, het Kosmisch oog, de Sushumna.

Dag 4. Het openen van het hart in moed en mededogen naar de wereld en de mensen om je heen en het integreren van de drie basismotieven.

Dag 5. Handvatten voor het ondersteunen en begeleiden van ernstig zieke mensen

Dag 6. Achtergrond van de Yoga van Moed en Mededogen. Ontmoeting met de drie spirituele stromingen: Boeddhisme- Daoisme- Christendom

Dag 7. Afsluiting en presentaties. De opleiding wordt afgesloten met een presentatie van elke deelnemer waarin hij/zij een creatieve verwerking laat zien van één van de thema’s die in deze specialisatie geboden werden.

Iedere lesdag worden er huiswerkopdrachten meegegeven om de besproken lesstof te verwerken en de oefeningen te herhalen. Daarnaast zijn er opdrachten als voorbereiding op de komende lesdag.

Literatuur bij de cursus:

 • Yoga van Moed en Mededogen (Yoga of Courage and Compassion. Ook verkrijgbaar als audiobook in het Engels) William Yang
 • Psycho-energetische Therapie (wordt zonder extra kosten uitgereikt bij de cursus)
 • Ont-worden om te worden wie je bent (publieksversie van de dissertatie: Begrens en ont-grensd, paradoxen in de veranderende beleving van het lichaam bij kanker)Ton Staps en William Yang

William Yang,

“Yoga was voor mij een noodzakelijke aanvulling op mijn studie theologie en sociale wetenschappen. Mijn eerste lessen volgde ik bij Robert van Heeckeren, de rode baron, die altijd het maatschappelijk engagement benadrukte zodat yoga geen introverte en op het eigen zielenheil gerichte hobby werd. Hij introduceerde mij bij Ilse Middendorf, een in die tijd bekende ademtherapeute in Berlijn. Via één van haar leerlingen kwam ik in contact met Hetty Draayer die 30 jaar mijn leraar en geestelijke leidsvrouw was.

Mijn eerste yogalessen gaf ik in 1972 aan een Amerikaanse universiteit waar ik dankzij een studiebeurs humanistische psychologie studeerde. Sindsdien ben ik daarmee doorgegaan zowel in de VS als in Nederland.

In 1982 werd ik gevraagd in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina ziekenhuis patiënten met kanker te begeleiden in gesprek en bepaalde adem-  en ontspanningsoefeningen. Het werk van Hetty Draayer bleek daarbij heel bruikbaar. Het mocht in die tijd nog geen yoga heten en daarom heb ik het gepresenteerd als psycho-energetische therapie.

In 1990 richtte ik het Taborhuis op dat het eerste centrum in Nederland was dat psycho-sociale begeleiding bood aan mensen met kanker. De psycho-energetische therapie bleef de basis van deze begeleidingsvorm.

Als een wetenschappelijke verdieping en onderbouwing van het werk in het Taborhuis schreef ik een proefschrift dat ik in 2018 verdedigde aan de Radbouduniversiteit. Onlangs heb ik de Engelse tekst van de publieksversie afgerond onder de titel ‘Losing me, Becoming me”.

Titel:             Yoga van moed en mededogen

Docent:       William Yang
Locatie:       Yogacentrum Zweiersdal, Weverstraat 65, 6862DK Oosterbeek.
Data:            2023: 11 november, 2 december
2024: 20 januari, 17 februari, 16 maart, zondag 14 april en 11 mei

Tijd:            10.30-13.00 uur, van 14.00-16.30 uur.

Kosten:       € 895,- excl. 21% btw. (inschrijven d.m.v. een aanbetaling van €100,=)

VYN erkend: met  35 Punten

Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.

Sluitingsdatum: van annulering 11 oktober 2023.

Je inschrijving is definitief na een aanbetaling van €100 hebben te voldoen via deze website.

 • Annuleren kan tot 3 maanden vóór de startdatum van de specialisatie. Je bent dan géén cursusgeld verschuldigd maar de aanbetaling ontvang je niet terug.
 • Bij annulering in de periode van 3 maanden tot één maand vóór de startdatum ben je 50% van de cursuskosten verschuldigd.
 • Bij annulering binnen één maand voor de startdatum ben je de volledige cursuskosten verschuldigd. Ook bij afzegging gedurende de cursus wordt er geen cursusgeld geretourneerd.
 • Mocht de cursus onverhoopt niet doorgaan dan ontvang je al je betalingen terug.

Als we je aanbetaling hebben ontvangen betekent dat dat je met deze voorwaarden akkoord gaat.

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Abha Hontelez: info@zweiersdalbijscholingen.nl of bel 06 371 98 167.

Deel deze bijscholing met je vrienden.