Yvonne Esser
Inschrijven

elfdaagse specialisatie | Yvonne Esser

           

‘Skeletal Breathing Yoga’

voor ontspannen bewegen en ruim ademen

Van doen naar ervaren

Skeletal Breathing Yoga is een andere benadering van yoga-beoefenen. SBY gaat uit van de open benadering, waarbij je niet doelgericht oefent maar ‘voelend’ beweegt en stilstaat bij de eigen ervaring na afloop. De oefeningen sluiten aan bij natuurlijke bewegingen van het skelet. Het is een praktische, ervaringsgerichte manier van yoga beoefenen. De subjectieve, persoonlijke beleving staat voorop.

SBY werkt vanuit de aandacht (het meest vluchtige deel van onszelf), het skelet (het meest vaste deel van onszelf) en de adem. De methode verlegt de focus van het ‘juist’ uitvoeren van de yogahouding naar het voelen vanwaar de beweging als vanzelf ontstaat zonder onnodige spanning. In plaats van instructies op een technische wijze te geven wordt het lichaam uitgenodigd om in beweging te komen zonder dat daarbij verteld wordt op welke wijze het dat gaat doen. SBY creëert mogelijkheden om meer in contact te komen met lichaamsintelligentie en het laat de beoefenaar de (verander)mogelijkheden van het lichaam ontdekken. Het is daardoor een directe weg, die meer gaat over de concrete ervaringen in het ‘hier en nu’ dan over een filosofische benadering.

Moeiteloosheid in yoga

Skeletal Breathing Yoga is ontwikkeld door Yvonne Esser en Marijke Bollema. Beide hebben tientallen jaren cursussen en opleidingen gevolgd op het gebied van yoga, meditatie, lichaamsbewustwording, ademtherapie en psychologie. Daarnaast hebben ze jarenlange ervaring in het geven van adem- en ontspanningstherapie en yoga. De 3-jarige opleiding Methode Van Dixhoorn voor adem- en ontspanningstherapie heeft een grote impact gehad op hun werkwijze. In deze opleiding hebben Yvonne en Marijke zelf ervaren dat het leren kennen van het lichaam door subtiele, eenvoudige maar uiterst doeltreffende ontspanningsoefeningen een belangrijke basis vormt voor het ontwikkelen van moeiteloosheid in de yogabeoefening. Ze merkten in hun yogalessen dat het aanbieden van deze basisinstructies hun cursisten veel bracht. De cursisten leerden anders met zichzelf om te gaan, met minder spanning te bewegen en ademruimte te creëren.

Voor wie is deze specialisatie?

Deze specialisatiecursus is er, voor jou als yogadocent:

 • omdat je je verder wil bekwamen in het begeleiden van mensen die moeite hebben met tot rust te komen, met ontspannen te bewegen of die last hebben van een gespannen ademhaling. Mogelijk heb je in je eigen praktijk al ontdekt dat elke cursist anders beweegt en dat de oefeningen voor iedereen weer een andere uitwerking hebben? Je leert in deze specialisatie herkennen wat er aan de hand kan zijn als het allemaal niet zo gemakkelijk gaat en je krijgt handvatten om je cursisten meer individuele aanwijzingen te geven.
 • omdat je meer verfijning en verdieping in je lessen zou willen aanbrengen. Deze specialisatie biedt inspiratie voor het ontwikkelen van nieuwe oefenseries en geeft je zeker hernieuwd plezier in het lesgeven.
 • als jij jezelf als docent onder de loep wil leggen. Als je beseft dat je geen autoriteit bent, maar begeleider van een leerproces van een cursist.
  Je leert de verantwoordelijkheid bij je deelnemers te leggen en afhankelijkheid te voorkomen. Je leert je -meer- af te stemmen op je deelnemers en hen dichter bij hun eigen ervaringen te brengen.

Competenties en leerdoelen

Je gaat in de cursus de volgende competenties ontwikkelen:

 • Het geven van een ruim aanbod adem- en ontspanningsinstructies
 • Het inzetten van deze basisinstructies in de yogales
 • Het observeren of iemand wel/niet functioneel beweegt en ademt
 • Het afstemmen op ervaringen van cursisten door instructies aan te passen aan de individuele respons
 • Het aanbieden van yoga-oefeningen volgens de principes van SBY
 • Het begeleiden van de ervaringen voor doorwerking in het dagelijkse leven

Je krijgt achtergrondkennis op het terrein van:

 • Stressmanagement (interne en externe zelfregulatie, stressoren en strain)
 • De systeemvisie op het ademen
 • Lichaamsbewustwording
 • De werking van het autonome zenuwstelsel en de invloed van de verschillende hersenlagen op elkaar

Je krijgt inzicht in de volgende gebieden:

 • Welke mogelijkheden hebben we om onze spanning te regelen?
 • Hoe herken je iemands moeite met ontspannen?
 • Waar herken je ‘echte’ ontspanning aan? Welke processen hangen samen met ontspannen?
 • Hoe kun je een verhoogd spanningsniveau weer in balans brengen?
 • Hoe versterk je het proces van lichaamsbewustwording?
 • Voorwaarden creëren voor het werken met de adem
 • Het belang van goed observeren en het begeleiden van de oefenervaringen
 • De opbouw van een SBY-les

Docent: Yvonne Esser

Deze specialisatie is opgezet en wordt gegeven door Yvonne Esser. Yvonne heeft vanaf 2003 de specialisatiecursus ‘Adem en Ontspanning, inzichten uit de Methode Van Dixhoorn’ aan vele collega’s gegeven.

Beknopte CV Yvonne Esser:

 • Samsara yogaopleiding ’86- ’89
 • Basisjaar Psychosynthese ‘94- ’95
 • 3-jarige parttime opleiding Adem –en Ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn ’96 -‘99
 • Docentenopleiding Methode Van Dixhoorn ’03-’07

Praktische zaken

De cursus bestaat uit 11 dagen: 4 zaterdagen en 3 weekenden (10 dagen, met tussenpozen om het aangebodene te verwerken en er mee aan de slag te gaan).
Als afsluiting van de opleiding is er een ‘terugkomdag’ waarop je in groepjes van 4 samen een voorbereide SBY-les geeft en een reflectieverslag inlevert.

Lesdata: 15 oktober, 6 november, 10 december ‘22
21 januari, 11 en 12 februari, 11 en 12 maart, 1 en 2 april ’23, 23 september ’23 (terugkomdag en afsluiting)

Lestijden: 10.30-16.30 uur (2 lesblokken van 2,5 uur en een middagpauze van 1 uur). Inloop met koffie/thee vanaf 10 uur.

Locatie: Yogaschool Zweiersdal, Weverstraat 65, 6862 DK Oosterbeek

Kosten: €1250,00 (exclusief 21% BTW)

Accreditatie : De VYN heeft de specialisatie erkend met 50 studiepunten.

Syllabus en andere studiematerialen:

Elke cursist krijgt een syllabus en links naar videolessen. Dit is bij de prijs inbegrepen. Het boek Ontspanningsinstructie – Principes en oefeningen van dr. J.J. van Dixhoorn moet verplicht worden aangeschaft, dit is niet bij de prijs van de specialisatie inbegrepen.

Literatuurlijst

Verplicht:
dr. J.J. van Dixhoorn: Ontspanningsinstructie – Principes en oefeningen, Uitgeverij Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen 2001

Aanbevolen:
Yvonne Esser: Ruimer ademen – vrijer leven, Uitgeverij Akasha, Eeserveen 2015

Inschrijven

Deel deze bijscholing met je vrienden.

meer eendaagse bijscholingen