Peter Haima

Peter Haima | tiendaagse specialisatie

Herstel-Yoga bij kanker

De specialisatie is door de Vereniging Yogadocenten Nederland voor leden erkend als bijscholing en goed voor 60 punten.

Yoga en kanker

Yoga kan enorm ondersteunend zijn voor mensen met kanker, het is een goede aanvulling op de reguliere zorg. Yoga geneest de ziekte niet, maar kan helpen bij het herstel en de verwerking ervan.
Yoga bij kanker verlicht lichamelijke en psychische klachten. Het maakt gebruik van veilige en effectieve yoga en andere mind-body technieken zoals houdingen en bewegingen (asana’s), oefeningen om de ademhaling te verbeteren (pranayama’s), ontspanningsoefeningen en meditatie/mindfulness & compassie.

Lichaam en geest worden in balans gebracht

Al deze onderdelen van yoga helpen om lichaam en geest meer in balans te brengen. Door yoga bij kanker ontspannen lichaam en geest, het immuunsysteem wordt actiever en stress reacties in het lichaam gaan omlaag. Zo kan yoga de kwaliteit van leven verbeteren. Er is een groeiende belangstelling voor yoga als ondersteuning bij de behandeling en genezing van kanker. Deze belangstelling is er zowel van mensen met kanker als artsen en yogadocenten.

Kennis en kunde

Yoga bij kanker is niet hetzelfde als de diverse yogavormen die worden beoefend door ‘gezonde’ mensen. Daarom dien je als yogadocent die mensen met kanker begeleidt hiervoor goed opgeleid te zijn. Het is nodig dat je kennis hebt van de meest voorkomende vormen van kanker, de behandelingen en de klachten die ontstaan t.g.v. de ziekte en behandelingen. En dat je weet met welke zaken je speciaal rekening moet houden om veilig en effectief mensen met kanker te begeleiden.

Zelf-herstellend vermogen versterken

Deze gespecialiseerde vorm van yoga noemen we daarom ‘Herstel-Yoga bij kanker’. Alle oefeningen zijn erop gericht het zelf-herstellend vermogen van de mens te versterken en gezondheids- en psychische klachten te verminderen. Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs voor de werking van Herstel-Yoga bij kanker.

Wat komt er aan bod

In deze specialisatie ontwikkel je de benodigde kennis en kunde om mensen met kanker te kunnen begeleiden. Theoretische onderwerpen die aan bod komen geven de noodzakelijke kennis en inzicht om yogalessen samen te stellen die veilig en zo effectief mogelijk zijn. De volgende hoofdonderwerpen komen aan bod:

 • Biologie van kanker
 • Biologie van het immuunsysteem, stress en ontspanningsresponse
 • Biologie van de ademhaling
 • Biologie en psychologie van herstel-yoga in relatie tot kanker
 • De mens met kanker: ziekteverloop, diagnose, voor en na behandelingen, klachten en bijwerkingen van de ziekte en de behandelingen.
 • In het praktisch deel ervaart de  docent de diverse technieken en leert ze tijdens de specialisatiedagen en in de praktische stage zelf toe te passen. Intervisie en supervisie verdiept het leerproces.  De technieken liggen in de volgende hoofddomeinen:
  • Bewegen (asana’s)
  • Ademhaling
  • Mindfulness/meditatie
  • Ontspanning
  • Compassie
  • Helende klanken

Deze tiendaagse specialisatie ‘ Herstel-Yoga bij kanker ‘ is ontwikkeld door Dr. Peter Haima, medisch bioloog, yoga & mindfulness docent in samenwerking met Dr. Ines von Rosenstiel, Integrative Oncology specialist in het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis en het Haga ziekenhuis in Den Haag. De specialisatie is door de Vereniging van Yogadocenten Nederland voor leden erkend als specialisatie. De specialisatie geeft je de mogelijkheid om opgenomen te worden in de IKNL verwijsgids. Hiermee kunnen artsen en oncologische netwerken mensen met kanker doorverwijzen en ben je als docent vindbaar voor de doelgroep. Deze 10-daagse specialisatie is erkend door de Vereniging van yogadocenten Nederland (VYN).

Het certificaat is behaald als:
 1. alle opdrachten zijn ingeleverd en door de docent als voldoende zijn beoordeeld
 2. minimaal 8 van de 10 lesdagen zijn bijgewoond, waaronder in ieder geval de laatste lesdag

Lees hier meer over de achtergronden van deze specialisatiecursus en de opleider.

Over de docent: Peter Haima

Peter (1960) is medisch bioloog en yogadocent en is zelf kankerpatiënt geweest. Hij heeft zijn eigen yogastudio en verzorgt lezingen en trainingen over yoga en medische onderwerpen en schrijft medische artikelen voor internationale bedrijven.

Peter: “In 2011 werd ik getroffen door kanker. Na mijn behandeling heb ik yoga ontdekt als helende methode om weer fit te worden en lichaam en geest in balans te brengen. Als medisch bioloog en kanker ervaringsdeskundige is het mijn passie om mensen te leren en te inspireren hoe ze op eigen kracht hun gezondheid en kwaliteit van leven kunnen verbeteren met yoga & mindfulness. Sinds 1 januari 2014 ben ik oprichter en eigenaar van Life-Force Yoga in Westervoort. Naast yogalessen verzorg ik mindfulness trainingen, ook geef ik lezingen en trainingen over yoga en medische onderwerpen.

Informatie en aanmelding 2023-2024

DEZE OPLEIDING IS VOL. JE KUNT JE INSCHRIJVEN VOOR DE WACHTLIJST.


Plaats:
Yogaschool Zweiersdal  Weverstraat 65, 6862DK in Oosterbeek
Data cursusjaar ’23 – ’24:

2023: 7 en 28 oktober, 25 en 26 november.
2024: 13 en 14 januari, 2 en 3 maart, 13 april en 1 juni

Tijden: 10.00-13.00 uur, van 13.45-17.00 uur.
Kosten:  €1390,- excl. 21% btw.
Voor VYN leden erkend
Sluitingsdatum van inschrijving: 1 september 2023
Aantal deelnemers: maximaal 12.

Je inschrijving is definitief na een aanbetaling van €100 hebben te voldoen via deze website.

 • Annuleren kan tot 3 maanden vóór de startdatum van de specialisatie. Je bent dan géén cursusgeld verschuldigd maar de aanbetaling ontvang je niet terug.
 • Bij annulering in de periode van 3 maanden tot één maand vóór de startdatum ben je 50% van de cursuskosten verschuldigd.
 • Bij annulering binnen één maand voor de startdatum ben je de volledige cursuskosten verschuldigd. Ook bij afzegging gedurende de cursus wordt er geen cursusgeld geretourneerd.
 • Mocht de cursus onverhoopt niet doorgaan dan ontvang je al je betalingen terug.

Als we je aanbetaling hebben ontvangen betekent dat dat je met deze voorwaarden akkoord gaat.

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Abha Hontelez: info@zweiersdalbijscholingen.nl of bel 06 371 98 167.

Deze opleiding is inmiddels volledig geboekt.

Als je wilt kun je je op de wachtlijst laten plaatsen.

Deel deze bijscholing met je vrienden.