Monique Nass
Inschrijven

27 maart | Monique Nass

Lu Jong Een eeuwenoude Tibetaanse bewegingsleer

Keuzes maken vanuit je hart, vanuit de onlosmakelijke verbondenheid met alles en iedereen

We leven in een maatschappij die logica en verstand hoog in het vaandel heeft staan. Toch hebben we dagelijks te maken met onze gedachten, gevoelens en emoties. Zij bepalen en beïnvloeden onbewust onze keuzes. Lu Jong leert je bewust te worden en onderscheid te maken, leert je om te gaan met je gedachten en emoties en in contact te blijven met je gevoel. Daardoor voel je beter aan wat werkelijk belangrijk is en verandert de manier waarop je naar dingen kijkt.

Lu Jong is ‘meditatie in beweging’. De adem speelt een belangrijke rol tijdens het oefenen. Het is de verbinding tussen lichaam en geest. Door de oefeningen en de wijze waarop je ademt, wordt je geest helder. Hierdoor is het mogelijk vanuit je eigen ruimte goed aan te sluiten op je omgeving. Keuzes worden dan niet meer gemaakt vanuit emoties of gedachten, maar vanuit je hart, vanuit de onlosmakelijke verbondenheid met alles en iedereen.

Ons moderne lichaam is niet zo gezond als het was in eenvoudiger tijden. Wij zijn de connectie met de natuur verloren. Onze manier van denken en ons dagelijks leven zorgen ervoor dat we de gevoeligheid van ons lichaam verloren hebben. Daarnaast hebben we weinig besef van de negatieve invloed van onze geest. Alleen op het moment dat we echt ziek worden of psychologisch lijden, realiseren we ons dat er iets verkeerd gaat.

Onwetendheid is de ultieme oorzaak van elke ziekte

De Tibetaanse geneeskunde, die nauw verweven is met Lu Jong, geeft aan dat alles bestaat uit de vijf elementen; wind, water, vuur, aarde en de allesomvattende ruimte. In het menselijk lichaam zetten deze vijf elementen zich om in drie basis-energieën: wind (Lung; ruimte en wind), gal (Tripa; vuur) en slijm (Beken; aarde en water). Deze drie basis-energieën vertegenwoordigen ieder een specifiek principe van energie, zowel fysiek als mentaal. Ze zijn onderling afhankelijk en verantwoordelijk voor het functioneren van het lichaam. Volgens de Tibetaanse geneeskunde is onwetendheid de ultieme oorzaak van elke ziekte. In de Boeddhistische leringen beschrijft men de drie mentale vergiften; onwetendheid, gehechtheid en woede. Op het moment dat één van de negatieve emoties langere tijd aanwezig is, wordt ons lichaam uit balans gebracht en functioneert het minder goed.

Deze dag ervaar je de kracht van de 8000 jaar oude beoefening ‘Lu Jong’. Ontvang je uitleg over hoe de Tibetaanse geneeskunde de mens ziet. Daarnaast geeft de uitleg over de Tibetaanse geneeskunde je meer inzicht in de invloed van de drie basis-energieën ‘Lung, Tripa en Beken’ op ons fysiek en geestelijk welzijn. Ook ontdek je hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je emoties en gedachten met behulp van de Lu Jong-, adem- en meditatieoefeningen.

Monique Nass

Monique geeft deze bijscholingsdag. Zij is Lu Jong Teacher & Educator, geeft al 10 jaar de gecertificeerde opleiding tot Lu Jong Teacher en heeft de afgelopen jaren allerlei verdiepende trainingen gevolgd bij Tulku Lobsang, waaronder Mindfulness meditatie, Tsa Lung en Tummo.

Datum: zaterdag 27 maart 2021.
Tijd: 10.30 – 16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw.
Door VYN erkend met 5 punten
Aantal deelnemers:  maximaal 10.
Sluitingsdatum van opgave 8 maart 2021.

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Inschrijven
meer eendaagse bijscholingen