Yvonne Esser
Inschrijven

29 januari| Yvonne Esser

           

‘Skeletal Breathing Yoga’

voor ontspannen bewegen en ruim ademen

“Wat ik zocht in yoga, heb ik gevonden in de Methode Van Dixhoorn en weer doorgevoerd in een nieuwe vorm van yoga:  Skeletal Breathing Yoga (SBY).”

SBY is:

 • Werken op skeletniveau met aandacht voor de samenhang in je hele systeem. Botten zijn de basis van waaruit je beweegt en je meest stevige structuur
 • Werken met een open aandacht waarbij je het lichaam overal kan bereiken
 • Door basisinstructies je lichaam leren kennen en voelen hoe je vanuit herhalende kleine bewegingen moeiteloos in een houding kunt glijden of een dynamische flow kunt laten ontstaan
 • Herstellen van de natuurlijke adembeweging en creëren van ademruimte
 • Het lichaam als instrument inzetten om veranderingen in je hele Zijn te bewerkstelligen
 • Stilstaan bij individuele doorwerking op fysiek, emotioneel, cognitief en spiritueel niveau
 • De vertaalslag naar het dagelijkse leven maken en de ervaringen door laten werken in het dagelijks leven

Op deze dag kun je kennis maken met SBY. Het ‘geheim’ van de instructies is dat je door telkens weer in stapjes te werken en herhalingen te doen niet doelgericht bezig bent, maar het lichaam uitnodigt en volgt in de bewegingen. We werken niet technisch, maar volgen de natuurlijke bewegingsmogelijkheden van het skelet en faciliteren de natuurlijke adembeweging, die je ondersteunt in de yogahoudingen en ademruimte creëert. Het belangrijkst is het stilstaan na afloop bij de ervaring om betekenis te kunnen geven aan wat het beoefenen van yoga met je doet.

Yvonne zal in de ochtend een yogales geven, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om op deze wijze yoga te beoefenen. In de middag zal ik tijd nemen om een korte toelichting te geven over de theoretische concepten, die gehanteerd worden in SBY. Onderwerpen, die naar voren komen zijn een andere kijk op de ademhaling en kennis met betrekking tot het gebied van spanning, ontspanning en disfunctionele spanning, die onnodig is en niet meer gevoeld wordt, omdat we eraan gewend geraakt zijn.

Tevens zal er ruimte zijn om vragen te stellen over de inhoud en studiebelasting van de specialisatiecursus Skeletal Breathing Yoga, die in voorbereiding is en waarschijnlijk in het najaar ’22 begint. Die cursus bestaat uit 10 lesdagen, die verdeeld over 5 weekenden gegeven zullen worden.

Yvonne is yogadocent sinds 1988, opgeleid door Rita Beintema (Samsara Yoga) en Adem- en Ontspanningstherapeut sinds 1999, opgeleid door Jan van Dixhoorn. Daarnaast is ze sinds 2007 docent aan de opleiding Methode Van Dixhoorn.
Ze is auteur van het boek ‘ruimer ademen, vrijer leven’ en heeft vanaf 2003 achttien keer de specialisatiecursus ‘Adem en Ontspanning, inzichten uit de Methode Van Dixhoorn’ gegeven. Onderwijl is hieruit een nieuwe vorm van yoga ontstaan ‘Skeletal Breathing Yoga’ (SBY) voor ontspannen bewegen en ruim ademen.
De voorgaande cursus is uitgebouwd tot een specialisatiecursus SBY, waarin de kennis en inzichten uit de cursus ‘Adem en Ontspanning’ vanaf de eerste dag verweven worden in de toepassing daarvan in een SBY-yogales. In de cursus zal gebruik gemaakt worden van een nieuw boek over dit onderwerp, dat alleen als cursusmateriaal beschikbaar wordt gesteld

Beknopte CV Yvonne Esser

 • Samsara yogaopleiding ’86- ’89
 • Basisjaar Psychosynthese ‘94
 • 3-jarige parttime opleiding Adem –en
 • Ontspanningstherapie methode Van Dixhoorn ’96 -‘99

Datum: zaterdag 29 januari 2022

Tijd: 10.30 – 16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw
Erkend door VYN met 5 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum voor inschrijving en annulering: 5 januari 2022
Aantal deelnemers:  minimaal 12, maximaal 16.

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Inschrijven

Deel deze bijscholing met je vrienden.

meer eendaagse bijscholingen