Daphne Schilder- van Lunzen
Inschrijven

5 februari  | Daphne Schilder 

EHBO voor Yogadocenten 

Rustig blijven

EHBO en Yoga hebben één belangrijk gemeenschappelijk kenmerk: rust. 

Bij EHBO in de zin van rustig blijven en nagaan wat er is gebeurd en wat je ervaart. Bij de yoga ben je ook bezig om je systeem (weer) rustig te krijgen en je daarbij af te vragen wat er nu aan de hand is met je systeem. Wat voel en ervaar ik. Dat is wat je ook mag uitvinden op het moment dat je EHBO gaat verlenen, alleen ben je dan niet bezig met jezelf, maar met het slachtoffer.  

Je hoopt dat het nooit gebeurt

Je hoopt dat het nooit gebeurt maar als het wel gebeurt, wat moet je, als yogadocent doen op het moment dat een van je leerlingen onwel wordt, flauwvalt, hartklachten krijgt of onverhoopt uitglijdt in de zaal. En wat doe je met de rest van de groep? Hoe kun je anderen inzetten om jou te ondersteunen? 

Tweetal handgrepen oefenen

In deze bijscholing reiken we jou als yogadocent handvatten aan en ga je praktisch aan de slag, zodat je beter voorbereid bent als er onverhoopt iets gebeurt in je les. Aan de orde komen de vijf belangrijke punten bij het verlenen van EHBO. We gaan dieper in op de vitale functies: hersenen, hart (bloedsomloop) en longen (ademhaling).  We oefenen buik– rugligging, stabiele zijligging. Daarnaast zullen we een tweetal handgrepen oefenen, de noodvervoersgreep Rautec (een greep waarmee je een “slachtoffer” het beste vervoert) en de handgreep van Heimlich (gebruik je bij verslikking/verstikking). 

Reanimeren met ondersteuning van een AED

Een belangrijk onderdeel van de dag is het (in)oefenen van reanimeren. We zullen daarin een stukje theorie behandelen maar vooral praktisch bezig met het reanimeren zelf waarbij er ondersteuning is van een AED. Zoals al eerder benoemd is wordt het praktisch bezig zijn en dat betekent dus ook op reanimatiepoppen oefenen en met oefen AED’s werken.  

Al met al een intensieve en bovenal leerzame dag die houvast geeft om te handelen indien dit nodig is.  

De bijscholing bestaat uit:  

  • EHBO, vitale levensfuncties, grepen, buik/rugligging en stabiele zijligging inoefenen. 
  • Theorie reanimatie en oefenen reanimatie 

 

Daphne Schilder

Daphne: Mijn sterkste kant is het verbinden van alles wat te verbinden is. En het is veel wat er verbonden kan worden. Je kunt een wond verbinden maar ook de informatie die je toegevoerd krijgt.  Soms is deze info leuk, verdrietig, krachtig of juist zwak. Maar je zult als mens altijd deze info gaan verbinden. Daarnaast heb ik het vermogen om zaken die complex en lastig zijn een makkelijke en inzichtelijke manier aan mensen te kunnen overbrengen en dat is wat ik zal gaan doen”.   

Datum: zaterdag 5 februari 2022
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 105,- excl. 21% btw (let op: je kunt tot 15 augustus 2021 10% vroegboekkorting kiezen bij het afrekenen – let op de voorwaarden)
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16. 
VYN erkend met 5 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum voor inschrijving: 15 januari 2022

Inschrijven

Deel deze bijscholing met je vrienden.

meer eendaagse bijscholingen