Gert van Leeuwen: | start september 2020

Critical Alignment Yoga opleiding

Bekijk de introductievideo waarin Gert van Leeuwen de opleiding toelicht.

Critical Alignment Yoga (CAY) is opgericht door Gert van Leeuwen. Na het uitkomen van het boek Critical Alignment Yoga in 2009, (nieuwe herziene versie 2012) is het een snelgroeiende yogastijl in Nederland. De afgelopen jaren zijn er honderden docenten opgeleid die de methode aanbieden in bestaande scholen en CAY wordt ook binnen verschillende yogastijlen toegepast.

Kenmerkend voor de werkwijze van Gert van Leeuwen is zijn sterke onderbouwing van het begrip alignment. Goede alignment wil zeggen dat je je lichaam weer vrij en zonder spanning kan leren bewegen in samenwerking met de zwaartekracht. Hij doorbreekt vastzittende lichaamsstructuren op een passieve manier doormiddel van hulpmiddelen (stripje, rolletje, boogje en hoofdstandbankje) die het mogelijk maken om kleine delen van het lichaam te isoleren, maar de zwaartekracht wordt ook toegepast als het lichaam actief in beweging is. Alle bewegingen die je maakt hebben met elkaar te maken en zijn via bewegingsketens met elkaar verbonden. De bewegingsketens die van Leeuwen heeft ontwikkeld zijn bot verbindingen. Aan de achterkant van de wervelkolom wordt het lichaamsgewicht en de arbeid die wij verrichten, via de zwaartekracht, afgevoerd naar het bekken en de benen zodat de inspanning van het leven het lichaam ook weer kan verlaten en daarom geen sporen achterlaat.
Critical Alignment stelt dat je met elf van deze verbindingen iedere houding kunt samenstellen. Vaak treden er echter verstoringen op die iedereen uit eigen ervaring wel kent: door spanning en stress worden bovenruggen krom, schouders stijf, onderruggen gespannen en gevoelig voor overbelasting, enzovoorts. Dit zal de vrije doorgifte van bewegen beperken en uiteindelijk kunnen hier klachten door ontstaan.

Gert van Leeuwen weet problemen in de bewegingsketens haarscherp te ontmantelen en via oefeningen weer te herstellen. Dit kan op therapeutisch niveau maar ook binnen de gewone yogalessen. Het resultaat van deze unieke werkwijze is, dat het lichaam door ontspanning weer gebruik kan maken van reflexkrachten (houdingsspieren): het lichaam krijgt er weer een krachtsysteem bij, wat jarenlang door spanning onderdrukt is geweest. Als de skeletdelen weer gaan samenwerken kan de voorkant van het lichaam, de borst en de buik, zich weer ontspannen en kan de ademhaling zo gecoördineerd worden dat opkomende stress tijdig herkend wordt en voorkomen kan worden.

De spanning in het lichaam komt voort uit de sociale interactie en trauma’s in het leven. Onbewuste spanningen in onze vroege jeugd hebben er voor gezorgd dat er beelden van onveiligheid in ons brein liggen opgeslagen die nog steeds gebruikt worden in het scannen van onze omgeving. Wanneer een situatie als onveilig of bedreigend wordt gezien dan scheidt het brein stress hormonen af die onze spierspanning verhogen, de bloeddruk verhoogt, het hart gaat sneller kloppen en de ademhaling veranderd. De ademhaling is daardoor structureel door chronische stress gespannen waardoor de gevoeligheid in het lichaam verdwenen kan zijn. De ademhaling is ook de drager van positieve “interne” gevoelens, die in het lichaam ervaren kunnen worden. Gevoelens van bijvoorbeeld ruimte, rust, lichtheid en kracht komen voort uit het lichaam, ze zijn onze ‘binnenwereld’ en vormen de basis van ons emotionele huishouden. In plaats van slachtoffer te worden van de spanningen om je heen, of in de les met bijvoorbeeld de stijfheid in je hamstrings, kun je er ook licht vanuit je eigen rust naar leren kijken en door in je eigen kracht te blijven staan.
Die ervaringen maken het denken stil en kunnen we leren om vanuit beeldvorming beweging aan te sturen in plaats vanuit wilskracht. Beelden omvatten het hele lichaam terwijl wilskracht zich slechts op een bepaald lichaamsdeel kan richten. Het oefenen wordt meditatief als het geheel wordt waargenomen zonder angst, wat wil zeggen dat het verstilde denken deze complexe samenhang van botten, spieren, ademhaling en positieve, verbindende gevoelens als een groeiend bewustzijn kan waarnemen zodat het een alternatief wordt tegen de gevolgen die door stress ons handelen bepalen. Je leert in de lessen dat je het conflict met de spanning in je lichaam (pijn) aan kunt gaan door de positieve verbindende gevoelens in je lichaam te ervaren in plaats door te vluchten te vechten of te bevriezen.

Op deze manier kunnen we zonder dwang door onze lichamelijke en psychische angsten heen bewegen en ontstaan er gevoelens van kracht en onafhankelijkheid die voortkomen uit het lichaam. Als de relatie met je lichaam warm is en je je lichaam kunt vertrouwen dan voelt het alsof je met je lichaam samenwerkt in plaats van het te vergeten als we aan het werk zijn of erin te verharden door middel van sport. Het gevoel van welbevinden wat voortkomt uit die warme, vertrouwde relatie is de basis van het zelfhelend mechanisme van het lichaam wat we ook kennen als het placebo-effect.

Een cursist uit de basistraining schrijft aan Gert: ‘Dank voor het vinden van een taal die rechtstreeks tot het LICHAAM spreekt, die verbindende taal heeft de wereld nodig!’

Gert van Leeuwen is grondlegger van de Critical Alignment methode, oprichter en directeur van het Critical Alignment Yoga & Therapie Instituut te Amsterdam. Gert heeft een aantal boeken op zijn naam staan zoals ‘Yoga in beweging, kracht en ontspanning in balans’ (2000), ‘Stop RSI, een nieuwe methode waarmee je aan het werk kunt’ (2001). In april 2009 is zijn boek YOGA Critical Alignment uitgekomen. (Tweede herziene druk 2012). Informatie www.criticalalignment.nl

‘DE VERNIEUWDE CRITICAL ALIGNMENT YOGA OPLEIDING’
De opleiding Critical Alignment Yoga (CAY) sluit aan op de internationale opleiding, waarbij het volgen van CAY-lessen is geïntegreerd in de opleiding. Je doet zo ook leservaring op. Om leservaring meer aandacht te geven is het nu ook voor leerlingen die ver buiten Amsterdam wonen vaak mogelijk om CAY-lessen bij jou in de buurt te volgen omdat CAY, door alle bijscholingen, inmiddels een behoorlijke landelijke dekking heeft.

De opleiding bestaat uit 16 weekends en is toegankelijk voor iedereen die nog geen yoga ervaring heeft maar ook voor yogadocenten uit verschillende stijlen die Critical Alignment Yoga willen integreren in hun lesgeven.

Als je kennis wilt maken met deze vorm van yoga is het mogelijk online lessen volgen die door CAY-docenten gegeven worden zie www.criticalalignment.nl Gert van Leeuwen biedt op dezelfde website ‘online classes’ aan en via zijn Facebook pagina geeft hij ook regelmatig gratis lessen.

De inhoud van de weekends ziet er als volgt uit (onder voorbehoud):
1.      Introductie Critical Alignment Yoga
2.      Verbindingen I
3.      Verbindingen II
4.      Voorover buigingen
5.      Achterover buigingen
6.      Draaiingen
7.      Staande houdingen
8.      Omgekeerde houdingen
Zomerstop
9.     Filosofie
10.   Lesgeven aan ouderen
11.   Serie lessen
12.   Inleiding didactiek
13.   Lesgeven I
14.   Lesgeven II
15.   Lesopbouw
16.   Afronding plus certificaat uitreiking

Docenten opleiding: Gert van Leeuwen, Jacoline Norden, Eliza van der Kroon. 

Indeling van de weekends:
Zaterdag en zondag: 
11.00 – 12.30 uur Yogales I die aansluit op het thema van het weekend. 13.30 – 17.00 uur Lerarenles.

Praktische informatie: 
De opleiding wordt, verdeeld over 2 jaar, steeds in een serie van 8 weekends  in voor- en najaar.
Als je lid bent van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) en elders al een yogaopleiding hebt voltooid, dan mag je voor deze opleiding 60 bijscholingspunten rekenen.
Kosten:
Kosten:  per jaar,  (8 weekends) € 2.200,- excl. 21% btw.( totaal € 2.662,-)
Totale kosten van de opleiding  (16 weekends) € 4.400,- excl. 21% btw. (totaal € 5.324,-)
Inbegrepen is het boek Critical Alignment Yoga door Gert van Leeuwen en een oefenstrip.
Aantal deelnemers minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van opgave 10 augustus 2020.
In de Critical Alignment Yoga Studio worden de Corona-maatregelen in acht genomen.

Data 2020/2021
Data eerste leerjaar: 5/6 september; 3/4 oktober; 31 oktober/1 november; 12/13 december 2020.
23/24 januari; 6/7 maart; 10/11 april; 5/6 juni 2021.
De data voor het tweede leerjaar zijn begin 2021 bekend.

Bij voldoende belangstelling start er in september 2021 weer een nieuwe opleiding. De data hiervoor zijn begin 2021 bekend. Wanneer je belangstelling hebt voor deze opleiding kun je een mail sturen naar Lea Vos cay@zweiersdalbijscholingen.nl  je krijgt dan bericht zodra de data bekend zijn.

Critical Alignment Therapie opleiding
Als de opleiding met succes is afgerond kan men deelnemen aan de Critical Alignment Therapie opleiding.
Let op: Deelname aan de ze opleiding is uitsluitend mogelijk voor yogadocenten die de Critical Alignment yoga-opleiding hebben gevolgd onder leiding van Gert van Leeuwen.

Locatie: Critical Alignment Instituut, Blankenstraat 166, 1018 SG Amsterdam.

Organisatie, informatie en opgave:
De organisatie van de opleiding in Nederland/Amsterdam wordt verzorgd door Lea Vos. Heb je vragen over deze opleiding? Stuur dan een email aan cay@zweiersdalbijscholingen.nl

De aanmeldingen voor de Critical Alignment Yoga opleidingen en verdiepingsweekeinden van Gert van Leeuwen worden verzorgd door Lea Vos.

Je kunt haar bereiken via cay@zweiersdalbijscholingen.nl

Opgave en annuleringsvoorwaarden opleidingen en verdiepingsweekeinden Critical Alignment Yoga

  • De 2-jarige opleiding Critical Alignment Yoga is toegankelijk voor iedereen die nog geen yoga ervaring heeft maar ook voor yogadocenten uit verschillende stijlen die CAY willen integreren in hun lesgeven.
  • Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst. Als je staat ingeschreven krijg je hiervan per e-mail bericht. Het is dus van belang dat je bij opgave je e-mailadres doorgeeft.

  • Inschrijving is definitief als € 200,- inschrijfgeld is overgemaakt op bankrekening NL02 INGB 0004 302710 tnv Zweiersdal workshops&bijscholingen te Oosterbeek. Deze aanbetaling wordt op definitieve rekening voor de opleiding in mindering gebracht.

  • Als de opleiding volgeboekt is nemen we contact met je op, in overleg kun je op de wachtlijst geplaatst worden.

    Restitutie- en annuleringsvoorwaarden

    Restitutie- en annulering Critical Alignment Yoga Opleiding: Tot 2 maanden voor aanvang van de opleiding wordt het inschrijfgeld volledig gerestitueerd. Tot 1 maand voor aanvang van de opleiding wordt de helft van het inschrijfgeld gerestitueerd. Bij annulering binnen 1 maand vóór aanvang van de opleiding is restitutie van het inschrijfgeld niet meer mogelijk.

    Annulering Critical Alignment Therapie Na opgave krijg je een mail ter bevestiging van je inschrijving. Circa 6 weken voor aanvang van de training krijg je een mail met het verzoek je deelname te (her)bevestigen. Daarna is je deelname definitief.

2020-09-15T10:56:22+02:00
Go to Top