Voorkom een burn-out door jezelf te verankeren met yoga

Vooruitzicht op terugkijken

Na een aantal keren geoefend te hebben met het maken van beeld- en geluidsopnamen van de bijscholingsdagen durfden we deze dag ook aan te bieden via zoom. Dat is goed verlopen en het voordeel was dat de deelnemers de bijscholing op hun gemak thuis nog een keer terug konden kijken. Vanaf nu zullen we vaker bijscholingen aan gaan bieden met de mogelijkheid het via zoom te volgen.

Vanuit lichtheid in staat zijn het (schijnbaar) onmogelijke te doen

Wie Ron kent weet dat hij je uitdaagt in het volgen van het yogapad. De asana’s die hij vandaag aanbood waren gericht op de onderste chakra’s. Die zijn belangrijk om je basis te versterken zeker als je herstellende bent van een burn-out. Het zijn stevige asana’s waarbij het steeds weer de kunst is om vanuit zachtheid naar jezelf, krachtig in de houding te staan. Dat betekent je grenzen opzoeken en daarin de moeiteloosheid zien te vinden. Ron is in staat je met humor en lichtheid in een houding te praten waarvan jezelf dacht dat het onmogelijk zou zijn. Op die momenten word ik me steeds pijnlijk bewust van mijn eigen ‘beperkende’ denken. En dat is precies de bedoeling!  Inzicht krijgen in je eigen functioneren en welk effect je gedachten hebben op wie en wat je bent.

Chakra-analyse

Naast een leuke en pittige yogales biedt Ron uiteraard ook theorie en filosofie, zoals de uitleg over de chakra’s en waar ze voor staan. We kregen een formulier voor een persoonlijke chakra-analyse waaruit je levensthema naar voren kwam en je verborgen gebrek, wat je kracht is en hoe jij je presenteert naar de wereld. Heel boeiend, zeker ook met de brug naar een burn-out.  In de middag werd er aandacht besteed aan hoe meditatie je kan helpen bij de verankering in jezelf. Ook hier daagt Ron ons uit om 100 dagen achtereenvolgens een half uur te mediteren. Steeds met dezelfde techniek, standvastig en doelgericht. Observeer wat het met je doet.

Een boeiende en waardevolle dag, zo’n dag waar je er meer van wil (ik wel in ieder geval).

Ron van der Post komt weer een bijscholing geven in 2021, onderwerp en datum volgen nog.

Deel dit artikel