Twee bijscholingen over het activeren van het parasympatische zenuwstelsel

In het weekend van 19 en 20 september openden Nicole Bannenberg en Diana van der Gaast het nieuwe seizoen van Zweiersdal Bijscholingen. Hun bijdragen sloten naadloos op elkaar aan. Op zaterdag werd de anatomie en het zenuwstelsel besproken. Daarin heeft Nicole Bannenberg prachtig uitleg gegeven over de werking van het zenuwstelsel.

De doorwerking van overtuigingen en patronen

Een klein onderdeel van die uitleg was hoe het komt dat we onze eigen ontspanning saboteren. Door de evolutie heen hebben we een overlevingstactiek ontwikkeld. Een reflexensysteem dat in werking treedt als we ons onveilig voelen. In de loop van ons leven ontwikkelen we, onder invloed van dat systeem, patronen en overtuigingen en raken we steeds meer gevangen in dat systeem. Een diep gewortelde overtuiging kan zijn dat we niet vrij kunnen of mogen zijn. Die kan ons behoorlijk beperken in het ervaren van geluk.  Of we lijden onder de overtuiging dat we niet krijgen wat we willen en juist krijgen wat we niét willen.

Rust en vertraging activeren het parasympatische zenuwstelsel

Het geluk waar we naar op zoek zijn ligt niet zomaar voor het oprapen. ‘Gelukkig zijn’ of geluk ervaren betekent overschakelen op een ander reflexsysteem en overtuigingen en patronen doorzien. Rust en vertraging helpen daarbij. Wanneer we het parasympatische zenuwstelsel actief laten worden is er sprake van herstel. De vlucht, vecht of bevries modus komt tot rust, kan zelfs even uit, en dan kan de werkelijke ontspanning zijn intrede doen.

Restorative yoga

Zondag konden we dat bij restorative yoga ervaren. Diana van der Gaast nam ons mee in een aaneenschakeling van poses die gericht waren op herstel, rust en ondersteuning. Heel zorgvuldig het lichaam in de houding brengen en ondersteunen waar nodig. Liefdevol aanwezig zijn. De adem zijn gang laten gaan. Met haar aanwijzingen werd onze aandacht steeds naar een ander deel van het lichaam geleid en werd het uitgenodigd te ontspannen.

Een zeer leerzaam en ontspannen weekend!

Deel dit artikel