Laden Evenementen

27 oktober en 17 november 2024 (tweedaagse)| Marjan Overdiep & Dominique Prins-König

Yoga voor Parkinson

Hoe je als yogadocent mensen met Parkinson kunt ondersteunen

De positieve bijdrage van yoga

Ben jij yogadocent en wil je graag iets betekenen voor mensen met de ziekte van Parkinson? Dan is de tweedaagse bijscholing Yoga voor Parkinson echt iets voor jou!

Yoga voor Parkinson is een aangepaste vorm van yoga bedoeld voor mensen met een bewegingsbeperking, zoals de ziekte van Parkinson. Het is niet alleen belangrijk dat je als yogadocent meer weet over deze ingewikkelde ziekte wanneer je les gaat geven aan mensen uit deze doelgroep maar ook dat je begrijpt waarom juist yoga zoveel positieve effecten kan hebben bij deze neurologische aandoening.

Naast de nodige theoretische kennisoverdracht omvat de bijscholing veel praktijk, want: ieder mens met Parkinson is anders, heeft last van andere symptomen, reageert anders op interventies en heeft een ander ziektebeloop. Marjan Overdiep en Dominique Prins- König komen samen met enkele ervaringsdeskundigen – mensen met de ziekte van Parkinson de bijscholing geven. Deze ervaringsdeskundigen beantwoorden vragen, geven feedback op de stukjes praktijkles die de deelnemers tijdens de cursusdagen verzorgen en zijn het levende voorbeeld van de diversiteit van symptomen. Dit alles gebeurt in een prettige, veilige en vertrouwde (leer)omgeving, waarin ieder zich gezien en gehoord voelt. Na afloop ben je als yogadocent in staat om op een veilige en creatieve manier yogales te geven aan mensen met Parkinson.

We hebben twee dagen de tijd om diep in te gaan op de ziekte van Parkinson in relatie tot yoga, en kunnen veel praktisch oefenen. Na afloop van de opleiding mag je jezelf Yoga4Parkinson-docent noemen en kun je aansluiten bij de groeiende groep Yoga4Parkinsondocenten in Nederland.

Stichting Maryoga

De stichting ‘MarYoga’ heeft  maar één missie: yoga dichterbij Parkinson brengen. Dat doen we door mensen met de ziekte van Parkinson te informeren over de positieve effecten van yoga, door zorgverleners hierover te informeren én door yogadocenten op te leiden.

In de vijf jaar dat Yoga4Parkinson nu bestaat, hebben we met een groeiende groep vrijwilligers inmiddels 100 yogadocenten opgeleid. Prachtig natuurlijk, maar dat zijn er nog lang niet genoeg om onze doelstelling voor 2025 waar te kunnen maken, namelijk dat iedere persoon met Parkinson terecht kan bij een Yoga4Parkinsondocent in zijn of haar nabije omgeving. Wil je meer weten? Kijk op www.yoga4parkinson.nl

Marjan Overdiep (1965) kreeg op haar 48e de diagnose ‘ziekte van Parkinson’. In India ontdekte ze hoeveel baat ze had bij yoga, tijdens een intensieve yogaopleiding. Eenmaal terug in Nederland richtte ze de stichting ‘Maryoga’ en het label Yoga4Parkinson op, met als doel yoga bekender te maken bij mensen met Parkinson of een andere aandoening waardoor bewegen soms lastiger is. Inmiddels stuurt ze – met assistentie van Dominique – een mooie club vrijwilligers aan, die yogadocenten in het hele land opleidt tot gespecialiseerd Yoga4Parkinsondocent. Daarnaast geeft Marjan yogales.

Bij Dominique Prins-König (1969) werd de ziekte van Parkinson op haar 49e vastgesteld. Tijdens een sabbatical van haar hectische werk als journalist besloot Dominique een opleiding tot yogadocent te gaan volgen. Ze zocht bovendien contact met Marjan, omdat ze meer wilde doen met de combinatie yoga en Parkinson, en sloot zich aan bij Yoga4Parkinson. Over haar leven met Parkinson schreef Dominique twee boeken: ‘De ongemakkelijke lessen van Mrs P.’ (2019) en ‘Yogajuf met Parkinson’ (2022). Ook Dominique geeft yogales.

Datum: zondag 27 oktober en zondag 17 november 2024
Tijd: 10.30 – 16.30 uur.
Kosten: € 275,- (incl. 21% btw)
VYN erkend
Sluitingsdatum van annulering: 1 oktober 2024
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 12.

Deel deze bijscholing met je vrienden.

Ga naar de bovenkant