Laden Evenementen

14 april | Paul Braaksma

Totaalbewustzijn in beweging


Hoe het bewust totaal bewegen kan leiden tot totaalbewustzijn.
(leiden wij de yogahouding of leidt de yogahouding ons)

Wij zijn een onderdeel van een groter geheel, daarvan maken ook fysieke en mentale spanning deel van uit. Wellicht kunnen opgebouwde spanningen in het grote geheel opgelost worden.

Critical Alignment Yoga

In de Critical Alignment Yoga gaat het om de ‘critical alignment’ in een houding of beweging.
Op het moment dat de alignment ‘critical’ wordt, kun je spreken over het bewust worden van het transportproces in de bewegingsketen en hoe het lichaam dit zonder moeite organiseert.
Zolang de bewegingsverplaatsing in het lichaam geen obstructies tegenkomt, zal de vrije en moeiteloze beweging bijgestaan worden door een rustige en vrije ademhaling en het lichaam hiermee voorzien van een helder en open gevoel. Deze heldere en natuurlijke lichaamsbeleving zorgt er tevens voor dat de mentale activiteiten die we als mens ontwikkelen makkelijker verwerkt kunnen worden vanuit open aandacht.
We hoeven dan niet meer alle ervaringen uit het leven, met hun bijbehorende emoties, mee te nemen als (negatieve) obstakels, maar als (objectieve) herinneringen waar we open en vrij over kunnen zijn in ons dagelijks leven.

Wij zijn door onze manier van leven en scholing losgeweekt van ons lichaamsbewustzijn.
Het gevolg hiervan is dat het aanwezig zijn in, en het kunnen voelen van het lichaam in relatie tot de zwaartekracht en de ruimte, steeds wordt overschaduwd door aangeleerde gewoontes van het denken.

Ademhaling staat centraal

In deze bijscholing staat de ademhaling centraal en gaan we ervaren hoe de ademhaling het lichaamscontact versterkt en het denken minder actief maakt.

Hoe komt lichaamsbewustzijn eigenlijk tot stand?
En hoe versterkt dit het mentale bewustzijn?
Als de lichamelijke coördinatie binnen de wetten van ruimte en zwaartekracht helder is, harmoniseert het lichaamsbewustzijn met het mentale bewustzijn. Deze twee samen scheppen het totaalbewustzijn en brengen hoofd/hart verbinding weer in tact.

In de Critical Alignment Yoga kijken we hoe beweging in het lichaam wordt doorgegeven vanuit verbindingspunten. Vervolgens proberen we ons bewust te worden van deze bewegingsketens. Deze verbindingspunten vormen samen een geheel, als een eenheid die helderheid meegeeft.

Hoe kunnen asana’s ons hierin richting geven?
We gaan kijken naar verbindingen als geheel in lichaamshoudingen en hoe deze worden beïnvloed door spanning en bewegingsbeperking.
Tevens gaan we ondervinden hoe alle lichaamsverbindingen als een totaalbeweging ervaren kunnen worden.
Welke invloed hebben daarbij de begrippen als denken (concentratie), aandacht (observatie), en meditatie (totaalbewustzijn)?

Het is van groot belang om het principe van de zwaartekracht in een lichaamshouding te begrijpen en te voelen. Namelijk dat de dragende structuren die hierdoor ontstaan gebruikt worden om de reflexen van het core systeem te activeren, wat een gevoel van fysieke lichtheid en eenheid kan vrijgeven.
Dit zal leiden tot een verbindende kracht in het lichaam en zal rust, openheid en zachtheid bieden, waarmee tevens de confrontatie met spanning en stijfheid op een constructieve manier uitgewerkt kan worden.

We gaan o.a. de volgende punten uitwerken

  • Hoe kunnen we praktisch gaan voelen en zien of er overdracht van beweging plaatsvindt?
  • In welke yoga houdingen kan dit goed zichtbaar worden gemaakt?
  • Waar loopt een yogahouding vast in zijn opbouw en wat vertelt dat ons?
  • Hoe kunnen we het beste de basis van een yogahouding opbouwen?
  • Wanneer is er sprake van totaalbewustzijn in de yogahouding?

Paul Braaksma

Paul Braaksma (1957) heeft zich zijn hele werkzame leven ten dienste gesteld van het ondersteunen van de gezondheid van mensen. Hij is begonnen als psychiatrisch verpleegkundige en al vanaf 1984 bezig met yoga en het therapeutisch inzetten van yoga. Begin jaren ’90 heeft Paul een eigen yoga studio geopend onder de naam School voor Yogasana’s te Amsterdam. Deze bestaat tot op de dag van vandaag. Eind jaren ’90 heeft Paul een specialisatie gedaan in yoga therapeutisch werk voor het behandelen van chronische en vaak aspecifieke klachten.

Op dit moment is Paul actief in het geven van yoga en meditatie lessen (in eigen studio te Amsterdam en online), het geven van therapeutische lessen (klassikaal en privé) bij fysieke en mentale klachten en het geven van Critical Alignment yoga (dag en/of weekend workshops door het hele land). Vanwege zijn lange en diepe ervaring is hij gevraagd als docent voor bijscholing aan afgestudeerde Critical Alignment docenten.

‘Ik ben dankbaar voor het feit dat yoga op mijn levenspad is gekomen als ontwikkelingspad en ik nu vanuit mijn ervaring, kennis en vaardigheden dit mag delen met anderen. Naast het bewust worden van lichamelijke en mentale spanningen is deze weg van deconditioneren uiteindelijk bedoeld om gezamenlijk wakker te worden en respect en dankbaarheid te voelen voor alles wat leeft en is.’

Hierbij nodig ik je graag uit om met mij mee te gaan in het onderzoek van dit mooie en verrijkende ontwikkelingspad.

Datum: zondag 14 april 2024
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 121,- incl. 21% btw.
Door VYN erkende bijscholing
Aantal deelnemers: maximaal 16
Sluitingsdatum van annulering 21 februari 2024

Deel deze bijscholing met je vrienden.

Ga naar de bovenkant