Laden Evenementen

28 september 2024 | Gonnie van de Lang

Onrust na de yogales

Hoe je als yogadocent mensen met mestcelactivatie syndroom en hypersensitiviteit kunt ondersteunen

Als je van yoga vermoeid raakt

De meeste mensen kiezen voor yoga om heerlijk te ontspannen, soepel en vooral vitaal te blijven. Yoga kan een positief effect hebben op gezondheidsklachten en herstel tijdens of na een ziekte of burn-out. Maar hoe kan het dat yoga ook symptomen juist kan verergeren en wanneer is daar sprake van?

Mensen met mestcelactivatiesyndroom (MCAS) hebben daar mee te maken. Dit is een voor veel mensen onbekende ziekte waarbij het immuunsysteem, de zogenaamde mestcellen, hyper-reageren op normaliter geen bedreigende prikkels zoals voedsel, geuren, fysieke of emotionele triggers. MCAS komt steeds meer voor (naar schatting 14% van de bevolking) door onder meer alle chemische triggers uit het milieu en bewerkingen van voedsel en de hoge stress. Veel mensen met MCAS zijn hypersensitieve mensen die extreem reageren op prikkels. Bij MCAS kan deze persoon een rood hoofd en onrust krijgen van de geuren in een yogaruimte, hartkloppingen na een stevige zonnegroet, flauwvallen na een bikram- yogales, slapeloosheid ondervinden na een actieve intensieve yogales doordat histamine door de mestcellen is vrijgemaakt.

Mestcelactivatiesyndroom

Als yogadocent is de kans groot dat je personen met (mogelijke) MCAS, en hypersensitieve mensen op je yogales krijgt.
Deze bijscholing is een kennismaking met het mestcelactivatiesyndroom. De verschillende symptomen worden behandeld. De rol van de triggers in relatie met de mestcelreacties zoals bijvoorbeeld hersenmist, maag- en darmklachten, opgeblazen buik, huidaandoeningen, vermoeidheid, hoofdpijn, longklachten, voedselintoleranties en allergieën. De adviezen voor de yogadocent worden uitgebreid behandeld. Yoga is heel belangrijk bij MCAS om het zenuwstelsel in balans te houden. Juist daarom is yoga een aanrader mits de yogastijl past bij de MCAS-patiënt. Binnen deze workshop worden verschillende handvatten gegeven en oefeningen om het zenuwstelsel en het immuunsysteem te kalmeren en de balans te herstellen.

Lesinhoud

 • De functie van de mestcellen (immuuncellen)
 • De verschillende facetten van het mestcelactivatiesyndroom (MCAS)
 • De triggers bij MCAS en hypersensitiviteit
 • Specifieke aandacht voor de triggers op de yogales
 • Histamine reacties hoe te herkennen en vooral wat aan te doen
 • De behandeling van MCAS waarbij voeding een belangrijke rol speelt en leefwijze en stressreductie
 • Oefeningen om het zenuwstelsel en immuunstelsel te kalmeren (niet alleen bij MCAS een aanrader maar voor iedere cursist van belang).

De oefeningen zijn vernieuwend onder meer door:

 • Combi van qigong/ yoga oefeningen met een diepe energetische uitwerking die direct voelbaar is
 • Een voetmassage zeer helend en aardend (door de cursist zelf te doen)
 • Een gezichtsmassage met drukpunten (door de cursist zelf te doen), zeer ontspannend en helend
 • Enkele drukpunten vanuit de acupunctuur en vele andere oefeningen en handvatten.
 • Alle oefeningen zijn goed om te integreren in een yogales.

Aan de hand van een PowerPoint wordt MCAS behandeld. De hand-out ontvang je van tevoren en tijdens de lesdag ontvang je de protocollen van de oefeningen. De bijscholingsdag is verdeeld in 60% theorie en 40% praktijk zodat je na deze dag aan de slag kunt gaan.

Gonnie van de Lang

Gonnie is acupuncturist, kleurenpuncturist, yoga- en qigongdocent. Ze heeft een verpleegkundige achtergrond en jarenlange werkervaring als verpleegkundedocent (parttime) naast haar praktijk voor yoga en Chinese geneeswijzen in Wierden. Gonnie is meer dan 30 jaar werkzaam als yogadocent en maakt gebruik van verschillende yogastijlen die zij integreert met de TCM. Ze is tevens Chi Neng qigong instructeur level 1 en 2. Gonnie heeft, als ervaringsdeskundige, zich jarenlang verdiept in de MCAS-problematiek en volgt de ontwikkelingen met name in het buitenland op dit terrein. Gonnie schrijft regelmatig voor gezondheidsbladen en heeft verschillende boeken geschreven op het gebied van gezondheid en welzijn. Haar meest recente boek heeft de titel “Help, mijn mestcellen zijn van slag!”. Daarnaast is zij de initiatiefneemster van de website www.mcasnederland.nl.

Informatie docent: www.vandelang.nl

Datum: Zaterdag 28 september 2024
Tijd: 10.30 – 16.30 uur.
Kosten: € 121,- incl. 21% btw
VYN erkend
Sluitingsdatum van annulering: 7 september 2024
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.

Deel deze bijscholing met je vrienden.

Ga naar de bovenkant