Laden Evenementen

1, 16 en 30 maart 2025 | Klaas-Jan van Velsen & Ank Brandsma

Meditatie en het ontwikkelen van een persoonlijke yogastijl
Driedaagse bijscholing & individueel consult

‘Elke beweging in de geest is een beweging in de energie en andersom’ (HYP4.24)

 Deze belangrijke sutra uit de Hathayogapradipika zullen we van beide zijden benaderen: vanuit de geest via meditatie en bewustwording en vanuit de energie door te spelen met beeld, klank, adem en beweging/asana.

Naarmate de geest stiller wordt, is de connectie met de pure bron van energie sterker en krijgt de energiestroom zijn natuurlijke intensiteit en ritme. Je gaat al meer ervaren dat je gevoel van aanwezigheid en de ideale tonus in je energieveld elkaar voeden.
Het is daarbij een belangrijk besef dat beweging ontstaat door onevenwichtigheid. Iets wat helemaal in evenwicht is, beweegt niet. Dat is ook een zeer troostrijke gedachte: in de steeds doorgaande levensbeweging is er geen statisch, blijvend evenwicht.
Het kan heel bevrijdend zijn als we het idee van een blijvend evenwicht kunnen loslaten en accepteren dat we juist dankzij die onevenwichtigheid leven, ervaring opdoen en tot bewustwording kunnen komen.
Maar elke onevenwichtigheid in het energieveld heeft de natuurlijke neiging zich in al vastere patronen uit te drukken. De eenzijdigheid van die patronen beperkt de vrijheid en de natuurlijke intelligentie van de levensenergie waardoor ziekte kan ontstaan.
Daarbij is de helende remedie altijd het tegendeel van datgene wat overheerst. Dan kom je geleidelijk in het midden van de stroom.
Dat vraagt dus een durven kijken naar je onevenwichtigheden en patronen die er zijn. Alleen van daaruit kan een persoonlijke yogastijl zich ontvouwen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf maar gaandeweg krijgen we daarmee ook didactische handvaten voor individuele yogasessies.

Ha & Tha

In de ochtenden zullen we meer gericht zijn op meditatie en bewustwording. In de middag gaan we vandaaruit de actieve (Ha) en ontvankelijke pool (Tha) van het energieveld met elkaar in harmonie (Yoga) brengen, met ieder z’n eigen oefeningen en vooral eigen ritme en intensiteit van bewegen.
Tijdens de eerste studiedag en het individueel consult (inclusief aurareading), gaan we verkennen wat de kenmerken zijn van de eigen onevenwichtigheid. We zullen dat op allerlei manieren benaderen: met beweging, klank, tekenen, visualisatie, sharing en meditatie.
Geleidelijk komen we in contact met de ruimte waarin alles er mag zijn, zowel stilte als beweging, zowel je zonzijde als je schaduwzijde. En naarmate je stiller in contact bent met de innerlijke ruimte wordt de helende straling van de levensenergie sterker. Dan kunnen onevenwichtigheden transformeren van blokkades naar richtingwijzers. Door een dieper inzicht in de aard van het zelfgenezend vermogen krijg je vanzelf een dieper begrip van het meditatieproces.
De bijscholing is daardoor ook een verdieping voor je eigen meditatiepraktijk.

Het boek ‘Meditatie en het Zelfgenezend vermogen’ van Klaas-Jan zullen we als studieboek gebruiken. Deelnemers kunnen dit boek voor €17,50 (inclusief verzendkosten) bestellen bij de Wilde Roos. Zie www.wilderoos.nl

Je maakt zelf na inschrijving en vóór aanvang van de bijscholing een afspraak met Klaas-Jan en Ank voor een persoonlijk consult. Dit is bij de cursusprijs inbegrepen. Dat doe je door een mail te sturen naar ayurveda@wilderoos.nl

Ank Brandsma is kunstzinnig therapeut, yogalerares en aurareader en Klaas-Jan van Velzen is docent spirituele therapie, yogaleraar en ayurvedisch therapeut. Samen hebben zij een praktijk voor holistische therapie in Soest (www.wilderoos.nl).

Klaas-Jan van Velzen (1951): is docent spirituele therapie, yogaleraar en ayurvedisch therapeut. Hij is auteur van o.a.’ Meditatie en het Zelfgenezend vermogen’ en ‘Ochtendwandeling met Aurora’. “Eind jaren zeventig heb ik de yogalerarenopleiding bij Saswitha gedaan. In de jaren tachtig heb ik ook bij het Swabhawat Yoga Instituut de docentenopleiding gedaan. In de jaren negentig ben ik door Ad Stemerding opgeleid tot docent Spirituele therapie. In 2001 heb ik bij EISRA de opleiding tot ayurvedisch therapeut afgerond. Sinds eind jaren zeventig geef ik Yogales en geleidelijk is onze praktijk, de Wilde Roos, uitgegroeid tot een praktijk voor Yoga, Ayurveda en Aurareading. De afgelopen tien jaar ben ik als docent verbonden geweest aan Alandi Retreat Site en de Yoga Academie Nederland. Ik schreef diverse boeken over Yoga en Ayurveda”.

Datum: 1, 16 & 30 maart 2025
Tijd: 10:30 – 16:30 uur
Kosten: € 365,- incl. 21% btw (inclusief een individueel consult)
Aantal deelnemers: minimaal 10, maximaal 14.

Deel deze bijscholing met je vrienden.

Ga naar de bovenkant