Laden Evenementen

16 april ’23 | Paul Braaksma

‘Kracht en stabiliteit’. Hoe breng je iemand weer terug in zijn basiskracht.

Critical Alignment Yoga

Kracht en stabiliteit, zonder afhankelijkheid van spanning, zijn natuurlijke ingrediënten van het lichaam die ons energetisch goed kunnen laten functioneren. Interessant is dat dit onderwerp tevens de essentie is van Critical Alignment Yoga.

Onze onzekerheid, die we opbouwen vanaf het moment dat wij moeten presteren, zal onmiddellijk de vragen oproepen: “Doe ik alles wel goed genoeg?” en “Ben ik wel goed genoeg?”
De façade die we hiervoor hebben ontwikkeld zodat we ons in de wereld staande kunnen houden, bestaat uit strategieën om uiteindelijk gezien te worden.
Ongemerkt zal dit leiden tot een onbewust verdedigingsmechanisme. In de wisselwerking tussen de mentale en fysieke wereld en vanwege de angsten die hier uit voortkomen, leidt dit tot in fysieke verkramping. Het gevolg is dat we uit onze wezenlijke kracht en stabiliteit getrokken worden en dat de werkelijkheid in het waarnemen vertoebeld wordt.

We zetten hoog in op de rationele ontwikkeling. Als een stabiele basis ontbreekt,  kan dat geestelijk isolement in de hand werken. Het grote verschil tussen hechten aan materie of je verbonden voelen met alles om je heen, speelt hierbij een belangrijke rol.

Kracht en stabiliteit zijn binnen de Critical Alignment Yoga belangrijke factoren om weer te hervinden en herontdekken.
Je onderzoekt (samen met een docent) hoe allerlei vastzittende mentale en fysieke weerstanden, bewust voelbaar kunnen worden gemaakt en weer van positieve aandacht voorzien kunnen worden. In de dieper gelegen spierketens die het lichaam feitelijk behoren te dragen en te ondersteunen, is het zo opgebouwd dat deze spierketens reflexmatig functioneren door samenwerking met het wonderlijke zwaartekracht principe. De focus en aandacht om zwaartekracht toe te laten vraagt om moed om vervolgens stapsgewijs het lichaam te bevrijden van vastzittende spanning in spieren, pijn, stijfheid en andere terugkerende mentale en fysieke ongemakken.

Herontdekking van onze basiskracht

De kunst van het lesgeven is er dus op gericht op wat ontdekt en gevoeld kan worden, in plaats van wat niet kan. Probleem is vaak dat we veelal georiënteerd blijven op de beperkingen van het lichaam. In de lespraktijk betekent dit hoe we de aandacht terug kunnen brengen naar het bekkenzwaartepunt wat mede wordt vertegenwoordigd door core kracht (oerkracht), in samenwerking met de Psoasspier en onze benen. De herontdekking van onze basiskracht zal een totale stabiliserende werking hebben, wat behalve op het lichaam ook mentaal invloed zal uitoefenen op ons denken wat zowel depolariserend als relativerend werkt. We laten gewoonweg het residu van wat we vasthouden los waardoor eerder gemaakte beslissingen en beloftes aan jezelf geen consequenties meer hoeven te hebben.

Deze bijscholingsdag geeft je inzicht in de volgende onderwerpen:

  • Hoe bouwen we basis kracht en stabiliteit op als het contact hiermee verloren is gegaan.
  • Welke oefeningen kun je hiervoor gebruiken en hoe kun je de ademhaling hiervoor inzetten.

Paul Braaksma

Als kleine jongen voelde ik mij warm en veilig waarbij de natuur en het buiten zijn met al zijn geuren en kleuren, belangrijke componenten waren. Wanneer dit allemaal op zijn plaats viel kon ik daar helemaal in verdwijnen en in op gaan.
In deze openheid en blijheid heb ik redelijk lang kunnen verblijven totdat er signalen binnen sijpelde dat de wereld om mij heen op een andere golflengte bleek te zitten.
Zonder enige vorm van communicatie werden er ineens op een indringende manier bepaalde verwachtingen aan mij kenbaar gemaakt waar ik nooit om gevraagd had.
Er ontstond ergens dus een ingrijpend omslagpunt in mijn veilige leven. Het leek op een samenzwering van buiten af die mij op het hart ging drukken wat goed voor mij zou zijn.
Het ging niet over geuren en kleuren en over het wonder van het bestaan, maar over mijn zogenaamde toekomst. Het ging over het leren presteren, je best doen op school (want dan waren papa en mama blij). Het ging over toetsen maken of je het wel of niet begrepen had en natuurlijk over de fixatie op toekomst en carrière. Wanneer ik daar geen aandacht aan zou geven kon ik een goed en gelukkig leven wel uit mijn hoofd zetten. Er ontstond bij mij triestheid over al deze zogenaamde goede zaken voor mij.
Ik trok mij letterlijk en figuurlijk terug en raakte in isolement, waarbij in mij een zekere survivalmodus tot ontwikkeling kwam. Gesprekken over hoe ik mij voelde kwamen niet op gang. Duidelijk was wel dat Paultje niet wilde meewerken aan dat wat belangrijk geacht werd voor hem. Ik zat duidelijk in een wurggreep van iets.
Begrijp hierbij goed dat ik niemand iets verwijt. Het was wellicht werkelijk gebaseerd op goede bedoelingen”.

“Nu op mijn 65e probeer ik nog steeds dit gat te dichten. De kracht van toen als kind is er nog, evenals de nog regelmatig verlammende werking die de materiële, technologische en efficiënte samenleving op mij heeft, wat in mijn ogen steeds meer aan het afdwalen is in egocentrisme.
Gelukkig kan ik tijdens het geven van mijn yoga lessen steeds helderder transformeren wat ik vanuit mijn eigen kracht en stabiliteit te zeggen heb over vroeg ontwikkelde angsten en het vasthouden aan toekomstverwachtingen.
Hiervoor gebruik ik de Critical Alignment, omdat dit praktisch naadloos aansluit op het toelaten van het voelen en ervaren hoe los te komen uit de identificatie met onze persoonlijkheid (van wat we denken dat we zijn). Dit is het harnas dat ons in de greep van gewoontes en polarisaties houdt.
Het omgaan met angst en emoties wordt vaak op rationele wijze onderdrukt door maar zoveel mogelijk tegemoet te komen aan onze persoonlijke eisen in het bestaan.
Ik ben dankbaar voor het feit dat yoga op mijn levenspad is gekomen als ontwikkelingspad en ik nu vanuit mijn ervaring, kennis en vaardigheden dit mag delen met anderen. Naast het bewust worden van lichamelijke en mentale spanningen is deze weg van deconditioneren uiteindelijk bedoeld om gezamenlijk wakker te worden en respect en dankbaarheid te voelen voor alles wat leeft en is”.

Datum: Zondag 16 april 2023
Tijd: 10.30-12.30 uur, van 13.15-15.00 uur, van 15.15-16.30 uur.
Kosten: € 98,- excl. 21% btw.
VYN erkend: met 5 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum van annulering: 23 maart 2023
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.

Deel deze bijscholing met je vrienden.

Ga naar de bovenkant