Laden Evenementen

22 en 23 juni 2024 | Peter Haima

Helende Herstel-Yoga bij kanker

Herstel-Yoga is een zachte, helende, integrale yoga speciaal ontwikkeld voor mensen met/na  kanker die ook heel geschikt is voor mensen met een chronische aandoening. Deze vorm van yoga stimuleert het zelf-herstellend vermogen van het lichaam, verbetert de algehele gezondheid en vermindert stress en pijnklachten. Herstel-Yoga maakt gebruik van veilige en effectieve mind-body technieken die ook wetenschappelijk zijn onderbouwd en erkend: Yoga Asana’s, kalmerende ademtechnieken, mindfulness, compassie,  ontspanningsoefeningen, visualisaties en klank.

Naast activering van het immuunsysteem en het zelf herstellend vermogen werkt herstel-yoga ook helend. Het ondersteunt mensen in de verwerking van de ziekte en de behandelingen. In een veilige omgeving mogen ze helemaal ontspannen en stap voor stap weer vertrouwen opbouwen. De heling wordt verder verdiept door een vriendelijke aandacht voor alle fysieke, mentale en emotionele ervaringen (mindfulness). Het vermogen om met compassie naar de ziekte te kijken wordt gestimuleerd.

Van zelf ervaren tot zelf geven

In deze tweedaagse bijscholing maak je wat dieper kennis met herstel-yoga en hoe je dit als docent kan geven. Allereerst ga je de helende werking van herstel-yoga zelf ervaren waarna we onze ervaringen uitwisselen en de opbouw en onderdelen van een herstel-yoga les bespreken. Daarnaast krijg je medische uitleg over de ziekte en het positieve effect van yoga op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van mensen met kanker.

Op dag 1 gaan we dieper in op aanpassing van klassieke yoga asana’s zodat ze geschikt zijn voor mensen met kanker. Op een speelse manier oefenen we met enkele onderdelen en je krijgt een voorbereidingsformulier waarmee jezelf al een begin kunt maken met het geven van herstel-yoga in je eigen yoga school.

Op dag 2 gaan  we dieper in op pranayama’s, mindfulness en compassie technieken. Ook bespreken we het belang van het nieuwe kwaliteitsregister Yoga bij kanker, de intakeprocedure en hoe je met cliënten, artsen en andere zorgprofessionals communiceert.

Hand-outs:

  • Een volledig uitgewerkte herstel-yogales, inclusief de instructie die je geeft
  • Formulier om een herstel-Yoga les voor te bereiden
  • Kopie van de PowerPoint presentatie
  • Intake formulier, waarmee je zelf een intake kunt doen.
  • Infographic die de wetenschappelijke basis van herstel-yoga uitlegt en die je kunt gebruiken in contacten met cliënten en artsen.

Erkenning van Herstel-Yoga door verdere specialisatie

Na deze bijscholing bestaat de mogelijkheid je aan te melden voor de tiendaagse specialisatie. Na deze specialisatie kun je aansluiten bij een kwaliteitsregister yoga bij kanker en word je vermeld in de verwijsgids kanker van Integraal Kanker Centrum Nederland (IKNL). Als herstel-yogadocent ben je dan landelijk erkend en zullen artsen en andere zorgverleners met je samenwerken en doorverwijzen.

Peter Haima

In 2010 kreeg ik de diagnose kanker. Wat begon als een nachtmerrie werd uiteindelijk een zoektocht en mooie reis. Ik ging op zoek naar antwoorden op de vragen “waarom krijgen mensen kanker” en “wat kun je zelf doen om beter te worden”. De reis bracht me Westerse wetenschappelijke kennis over kanker en ziekte, maar ook duizenden jaren oude Oosterse kennis over gezondheid en de oorzaken van ziekte.  Uiteindelijk bracht het me op het yoga pad. In 2015 volgde ik een kanker healing yoga programma in India. Het volgen van dit programma, als yoga docent en ex-kankerpatiënt was levensveranderend. Ik voelde mij niet alleen herboren, de verbinding met lotgenoten, de steun en compassie voor elkaar en de resultaten van het programma maakten grote indruk. Na deze training heeft mijn missie mij gevonden, yoga bij kanker de plek te geven in de Nederlandse gezondheidszorg die het verdient.

Vanaf 2015 heb ik vele mensen met kanker en chronische aandoeningen mogen begeleiden in mijn yoga studio Life-Force in Westervoort. Sinds 2020 verzorg ik regelmatig bijscholingen voor yogadocenten die ook deze vorm van yoga willen geven. In 2021 is daar de 10-daagse specialisatie Herstel-Yoga bij kanker & chronische ziekte uit ontwikkeld. In hetzelfde jaar is de Stichting Yoga en Kanker opgericht met een kwaliteitsregister voor oncologisch geschoolde yoga docenten die in staat zijn mensen met kanker deskundig en compassievol te begeleiden naar een grotere kwaliteit van leven.

Deze docenten komen automatisch in de IKNL verwijsgids kanker, waar artsen mensen met kanker doorverwijzen naar zorgprofessionals zoals herstel-yoga docenten.

Peter is naast yogadocent, mindfulness trainer en medisch bioloog. Hij verzorgt lezingen en trainingen over yoga en medische onderwerpen.

Datum: 22 en 23 juni 2024
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 235,- incl. 21% btw.
Erkend door VYN
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van inschrijving en/of annulering 1 juni 2024

Deel deze bijscholing met je vrienden.

Ga naar de bovenkant