vijfdaagse specialisatie voorjaar 2024 | Janine Himpers
Bekkenbodem yoga (vijfdaagse specialisatie)
Waarom een bijscholing over yoga en de Bekkenbodem?
We praten er niet gemakkelijk over. Urineverlies tijdens sporten, niezen, tillen, springen, wandelen etc. Een verstoorde functie van de bekkenbodem (BB) betekent voor meer dan 200 miljoen vrouwen wereldwijd dat ze dingen die ze graag willen doen, nu niet meer doen. Belangrijke dingen zoals: spelen met je (klein)kinderen, op pad gaan om te wandelen/shoppen, reizen, sporten of yoga beoefenen in groepsverband. Tegelijkertijd wordt de indruk gewekt dat je je daar maar bij neer moet leggen. Je vriendinnen of moeder hebben er ook last van, dus zal het er wel bij horen. Reclamecampagnes over incontinentiemateriaal geven je het gevoel dat het de gewoonste zaak van de wereld is. 64% van vrouwen met klachten gaan mede daarom niet naar een huisarts.
Als yogadocenten kunnen we een belangrijke rol vervullen voor vrouwen als het gaat om voorkomen en verhelpen van problemen met de BB en het doorbreken van dit taboe. Vaak is er namelijk wel iets aan te doen of kun je de klachten drastisch verminderen.
Gezien de aantallen bestaat er een grote kans dat ook jij als yogadocent uitdagingen ondervindt in het gebied van de bekkenbodem. Maar ook als bij jou alles naar behoren functioneert, is het als yogadocent belangrijk om de functie van de bekkenbodem te begrijpen, zodat je de deelnemers aan je lessen kunt behoeden voor problemen en ze kunt begeleiden bij klachten. (Bedenk eens dat wanneer jij bijvoorbeeld les geeft aan een groep van 10 vrouwen, dat er een grote kans bestaat dat de helft daarvan in meer of mindere mate last heeft van bekkenbodem problemen!)
Wat kun je verwachten?
In deze vijfdaagse bijscholing komen de volgende thema’s aan bod:
Lesdag 1: In deze lesdag staan we uitgebreid stil bij de anatomie van de Bekkenbodem(spieren). Deze bekijken we echter niet alleen geïsoleerd vanuit de directe functie, maar vanuit de rol in de hele spierketen van de zogenaamde ‘Deep front line’. Door de hele keten in ogenschouw te nemen begrijpen we de relatie tussen bijvoorbeeld een dysfunctionele ademhaling en het functioneren van de BB. Maar bijvoorbeeld ook hoe gewoontepatronen in zitten van invloed zijn op de BB spieren. Als we begrijpen hoe al deze spieren in het lichaam samenwerken, vinden we ook ingangen om weer bewust te worden van deze spiergroep. Dat is fijn voor vrouwen die geen verbinding meer kunnen maken in dit gebied.
Lesdag 2: De tweede lesdag gaan we dieper in op de pathologie. Wat kan er allemaal verstoord raken* in de BB (en de Deep front line) en welke symptomen ervaren vrouwen dan? Een van de belangrijkste oorzaken van disfunctioneren is een te gespannen BB. Daarom besteden we deze lesdag ook veel aandacht aan het wegwerken van spanning langs de Deep-front line. Als je zelf last hebt van één of meerdere symptomen (soms heb je niet eens in de gaten dat een symptoom samenhangt met je BB) kan deze lesdag je ook veel inzicht geven in je eigen BB.
Lesdag 3: Ontspannen van spieren alleen is maar het halve werk. Wat kunnen we leren over ons zenuwstelsel i.r.t. de BB en eventueel disfunctioneren? Hoe kun je deelnemers in je yogalessen laten ervaren dat ze invloed kunnen uitoefenen op hun zenuwstelsel? Kun je ze helpen om bewust te worden van de verschillende standen van hun zenuwstelsel en eventueel woorden geven aan de lichamelijke sensaties die daar bij horen? Als yogadocent kun je je bewust zijn van co-regulatie: jouw zenuwstelsel communiceert met dat van je deelnemers. Hoe ga je daarmee om? Verder bekijken we mogelijkheden om deelnemers in je les te begeleiden wanneer de overgang naar ontspannen ‘te snel’ gaat. Hoe kan zich dat uiten en wat kun jij als yogadocent doen om dat te voorkomen en deelnemers te begeleiden daarin?
Lesdag 4: Na bewustwording en ontspanning van de BB is het tijd voor kracht en coördinatie. Op welke plekken langs de Deep front line is het zinvol om kracht op te bouwen en welke veilige oefeningen (binnen de uitdagingen die we geconstateerd hebben in lesdag 2) hebben we dan beschikbaar? We bespreken kegel-oefeningen met weerstand (zoals dr. Kegel die oorspronkelijk bedacht heeft). We staan stil bij het veilig gebruik van een yoni-eitje (we doen géén plenaire oefeningen met het yoni eitje. Die mag je lekker thuis doen). We staan stil bij contra-indicaties.
Lesdag 5: Voorkomen is beter dan genezen. We onderzoeken daarom de gewoontepatronen van westerse vrouwen die spanning in de BB (en de Deep front line) in de hand werken. Veel van die (verkeerde) gewoontepatronen komen ook terug in de yogales (zitten, staan, bewegen). Hoe kun je als yogadocent daaraan bijdragen? Welke instructies of aanwijzingen kun je vanaf nu beter uit je lessen bannen en welke breng je daarvoor juist in de plaats? We weten dat veel vrouwen graag wandelen. Daarom gaan we deze lesdag ook naar buiten en onderzoeken we goede gewoonten tijdens het wandelen (voetplaatsing etc).
* We richten ons alleen op de vrouwelijke BB. We richten ons alleen op veel voorkomende situaties. Hele ernstige klachten of uitzonderlijke klachten (denk aan constant verlies van urine of verminderde controle over endeldarm/anus) komen niet aan bod.
Tijdens de lesdagen ga je ook inzicht krijgen in je eventuele eigen uitdagingen. Tussen de lesdagen door kun je aan de hand van de aangeboden oefeningen onderzoeken hoe deze invloed hebben op het herstel van jouw BB.
Daarnaast nodigen we je uit om tussen de lesdagen door enkele opdrachten uit te voeren ter voorbereiding op de volgende lesdag. Op deze manier hopen we je te stimuleren om de lesstof verder eigen te maken en te verwerken in je eigen yoga routine/praktijk.
Ter ondersteuning ontvang je een uitgebreid (fysiek) werkboek met daarin alle lesstof en de oefeningen overzichtelijk weergegeven. Na elke lesdag kun je ook een digitale Teaser ontvangen waarin sommige ‘zijsporen’ wat verder uitgediept worden. In deze teasers ontvang je ook elke keer een overzichtelijk overzicht van de opdrachten tussen de lesdagen door en linkjes naar handige geluidsbestandjes of filmpjes van oefeningen die je zelf thuis kunt herhalen. (De linkjes zijn enkel en alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet om door te sturen naar de deelnemers aan jouw lessen).
Voor wie is dit interessant?
- Voor vrouwen. Het programma is uitsluitend toegankelijk voor vrouwen en spitst zich volledig toe op de anatomie van de vrouw;
- Voor yogadocenten die zelf uitdagingen ondervinden in het functioneren van de BB (of andere spiergroepen langs de Deep front line) die graag willen verkennen wat yoga kan betekenen voor hun herstel;
- Voor yogadocenten die hun lessen graag BB-vriendelijk willen uitdragen omdat ze beseffen dat er grote kans bestaat dat meer dan de helft van hun vrouwelijke deelneemsters klachten ondervindt in de BB en daarmee uitdagingen/schaamte ervaart tijdens de yogales.
- Voor yogadocenten die zich graag verder willen specialiseren in yoga voor de BB om (groepen) particuliere vrouwen met yoga te begeleiden in hun herstel.
Datum: 27 januari,18 februari, 9 maart, 7 en 20 april 2024
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 550,- excl. 21% btw.
Erkend door VYN met -in aanvraag- studiepunten voor leden
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van inschrijving of annulering 6 januari 2024