Tiendaagse specialisatie
Peter Haima verzorgt bij Zweiersdal Bijscholingen een tiendaagse specialisatie voor yogadocenten die zich willen bekwamen in het begeleiden van kankerpatiënten met herstelyoga.
Belangstelling? Lees HIER verder.
29 en 30 april 2023| Peter Haima
Helende Herstel-Yoga bij kanker (tweedaagse bijscholing)
Stimuleren van het zelf-herstellend vermogen
Mensen met kanker begeleiden
Een tweedaagse bijscholing waarin je kennismaakt met Herstel-Yoga en de eerste beginselen leert om mensen met kanker te begeleiden als yogadocent. Het is tevens een introductie van de 10-daagse specialisatie training ‘Herstel-Yoga bij kanker’ die jaarlijks in Zweiersdal wordt gegeven. Voor H-yogadocenten is dit een opfriscursus waarna zij zich kunnen aanmelden bij het kwaliteitsregister yoga bij kanker dat wordt opgenomen in de IKNL verwijsgids kanker. Voor docenten die de Samsara bijscholing ‘Yoga bij kanker’ hebben gevolgd is deze tweedaagse ook zeer geschikt. Na afloop kijken we samen of er nog andere competenties nodig zijn om je aan te melden bij het kwaliteitsregister.
Veilige en effectieve mind-body technieken
Herstel-Yoga is een zachte, helende yoga speciaal ontwikkeld voor mensen met/na kanker of een chronische aandoening. Herstel-Yoga maakt gebruik van veilige en effectieve mind-body technieken zoals yoga asana’s, kalmerende ademtechnieken, mindfulness, compassie en ontspanningsoefeningen. Alle oefeningen zijn er op gericht het zelf-herstellend vermogen te versterken en gezondheids- en psychische klachten te verminderen.
Door de mind-body oefeningen komt het lichaam in een toestand van rust en herstel, het immuunsysteem wordt geactiveerd. De heling wordt verder verdiept door een vriendelijke aandacht voor alle fysieke, mentale en emotionele ervaringen (mindfulness) en een lange eindontspanning of Yoga Nidra.
Dag 1:
Je gaat eerst de helende werking van herstel-yoga zelf ervaren. Daarna bespreken we onze ervaringen (als mens en docent) en de opbouw van de Herstel-Yoga les. In de middag krijg je medische uitleg over kanker en bespreken we de verschillende onderdelen van Herstel-Yoga. We gaan wat dieper in op aanpassing van asana’s zodat ze geschikt zijn voor mensen met kanker. Wat zijn de do’s en don’ts? Ook bespreken we de intakeprocedure en hoe je met cliënten, artsen en andere zorgprofessionals AVG-proof communiceert. Na afloop begrijp je hoe en waarom herstel-yoga een helende werking heeft.
Dag 2:
Op dag 2 gaan we dieper in op pranayama’s, mindfulness en compassie technieken. Ook bespreken we het belang van het nieuwe kwaliteitsregister Yoga bij kanker.
Hand-outs bestaan uit:
- Uitgewerkte herstel-yogales
- Formulier om een herstel-Yoga les voor te bereiden
- Kopie van de PowerPoint presentatie
- Intake formulier, waarmee je zelf een intake kunt doen.
Peter Haima
In 2010 kreeg ik de diagnose tongkanker. Wat begon als een nachtmerrie werd uiteindelijk een zoektocht en mooie reis. Ik ging op zoek naar antwoorden op de vragen “waarom krijgen mensen kanker” en “wat kun je zelf doen om beter te worden”. De reis bracht me de allernieuwste Westerse wetenschappelijke kennis over kanker en ziekte, maar ook duizenden jaren oude Oosterse kennis over gezondheid en de oorzaken van ziekte. Uiteindelijk bracht het me op het yoga pad. In 2015 na afronding van mijn yoga docenten opleiding volgde ik een kanker healing yoga programma in India. Het volgen van dit programma, als yoga docent en ex-kankerpatiënt was levensveranderend. Ik voelde mij niet alleen herboren, de verbinding met lotgenoten, de steun en compassie voor elkaar en de resultaten van het programma maakten grote indruk. Na deze training heeft mijn missie mij gevonden, yoga bij kanker de plek te geven in de Nederlandse gezondheidszorg die het verdient.
Vanaf 2015 heb ik vele mensen met kanker en chronische aandoeningen mogen begeleiden in mijn eigen yoga studio in Westervoort. Sinds 2020 verzorg ik regelmatig bijscholingen voor yogadocenten die ook deze vorm van yoga willen geven. In 2021 is daar de specialisatie Herstel-Yoga bij kanker & chronische ziekte uit ontwikkeld. In hetzelfde jaar heb ik de Stichting Yoga en Kanker (her)opgericht. Het kwaliteitsregister van de stichting laat yoga docenten toe die aantoonbaar voldoende kennis, kunde, vaardigheden en ervaring hebben om mensen met kanker te begeleiden. Deze docenten komen automatisch in de IKNL verwijsgids kanker, waar artsen mensen met kanker doorverwijzen naar zorgprofessionals zoals yogadocenten die mensen met kanker begeleiden.
Peter is naast yogadocent, mindfulness trainer (VMBN cat. 1) en medisch bioloog. Hij verzorgt lezingen en trainingen over yoga en medische onderwerpen.
Peter verzorgt voor yogadocenten een specialisatie over ditzelfde thema. Heb je belangstelling? Lees er HIER alles over.
Datum: 29 en 30 april 2023 (deze bijscholing wordt ook gegeven op 5 en 6 november 2022)
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 195,- excl. 21% btw.
Erkend door VYN met 11 studiepunten voor leden
Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.
Sluitingsdatum van inschrijving of annulering 8 april 2023
De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.