28 juli t/m 1 augustus | Eric Staals

In je kracht staan (vijfdaagse zomercursus)

Van woensdag 28 juli tot en met zondag 1 augustus kun je meedoen aan deze zomercursus door Eric Staals, waarin het leren werken met de vayu’s en de prana bij het uitvoeren van de asana’s centraal staat. Het is een verdiepende, leerzame en tegelijk ontspannen manier om een zomerweek door te brengen. Eric is een inspirerende docent die erin slaagt veel rust en energie te brengen in zijn lesdagen en Oosterbeek is een geweldige omgeving om er voor jezelf een weekje yogaretraite van te maken.

Eric weet de asana’s, pranayama en meditie zo op elkaar af te stemmen dat je je energiehuishouding voelt veranderen. In de loop van de dag ontstaat er steeds meer plezier en balans. Eric zegt daarover: “Wanneer je de energie in de vayu’s aanwakkert vergroot dat je charisma. Je energieveld wordt krachtiger en mensen zien / voelen je aanwezigheid. Je kunt niet meer ongemerkt een ruimte binnen stappen of door het dorp fietsen. Je wordt opgemerkt en gegroet. Ook al kennen mensen je niet. Dat is heel bijzonder om te merken.”

Prana en de Vayus inzetten bij asana beoefening

Yoga is zo veel meer dan het vergroten van je flexibiliteit of het versterken van je lichaam. Bij het beoefenen van yoga maak je bewust of onbewust gebruik van de energiestromen die in ons lichaam aanwezig zijn. Wanneer het je lukt om met behulp van asana’s, adem en aandacht deze energiestromen met elkaar in balans te brengen voel je je na de yoga beoefening vitaler en sta je in je kracht. Deze energiestromen worden in oude yogahandboeken vayu’s genoemd, wat vertaald kan worden als wind, adem of energie. Ze hebben ieder hun eigen specifieke verblijfplaats in het lichaam. Dat is het gebied van waaruit ze werken en de lichaamsfuncties aansturen. Door de juiste asana in te zetten kun je de energie in dat gebied versterken. Een bijbehorende mantra en pranayama helpen je om je aandacht in het werkingsgebied van de vayu vast te houden.

In deze vijfdaagse bijscholing zetten we iedere dag één vayu centraal. Deze werken we helemaal uit, in theorie én praktijk zodat je de uitwerking kunt ervaren en in staat bent de vayu’s aan te wakkeren en in te zetten in je eigen yogaoefening en in je hatha- , power- of yinyoga lessen. Je ontvangt een syllabus met daarin informatie en uitleg over de Vayu’s. Ook zijn daarin in de oefenschema’s in opgenomen van iedere dag zodat je er thuis verder mee kunt werken.

Eric Staals

Eric is opgeleid tot docent aan de Stichting Yoga en Vedanta. Hij geeft les sinds 1995 en vanaf 2001 is hij zich gaan specialiseren in Ashtanga vinyasa yoga en geeft daarnaast ook power-, flow- en yinyogalessen. Sinds 2006 is hij fulltime yogaleraar en heeft een bloeiende yoga praktijk in Sint-Oedenrode. Eric: “Nadat ik in Zinal de kennis over de Vayu’s tijdens een 5-daagse workshop van Flor Stickens uitgelegd heb gekregen ben ik ermee aan de slag gegaan. Eerst zelf in mijn eigen yogabeoefening en later in mijn lessen. Voor mij is het de grootste verrijking binnen mijn yoga-beoefening tot nu toe en telkens weer een verdieping van iedere asana waarin ik terecht kom.

Tussen 1988 en 1993 heb ik veel rondgereisd in Azië en ben in contact gekomen met het Hindoeïsme en Boeddhisme. Deze filosofische kijk op het leven beviel me wel. Terug in Nederland ben ik al snel met Yoga beoefenen begonnen, en ben tussen 1994-97 opgeleid tot docent aan de Stichting Yoga en Vedanta. Al in 1995 ben ik begonnen met lesgeven en vanaf 2001 ben ik me ook gaan specialiseren in Ashtanga vinyasa yoga en geef daarnaast ook power- en Yin yogalessen. Sinds 2006 ben ik fulltime yoga leraar en heb een bloeiende yoga praktijk in Sint-Oedenrode. Bijna elk jaar volg ik wel een intensieve meerdaagse yoga cursus en losse workshops in diverse yoga disciplines, waardoor een heel persoonlijke manier van overdracht ontstaat. Al deze bijscholingen samen garanderen een zeer persoonlijke manier van yoga overdracht. Vanaf 1994 ben ik met lesgeven begonnen. Sinds 2006 ben ik fulltime yoga docent.”

Zomercursus

Deze cursus bestaat uit vijf opeenvolgende lesdagen. Het geeft je de mogelijkheid om er voorjezelf een yoga-retraite van te maken.  Oosterbeek ligt in een mooie bosrijke omgeving en heeft veel leuke en mooie overnachtingsmogelijkheden. Yogacentrum Zweiersdal ligt in een gezellige winkelstraat in het centrum van Oosterbeek en heeft veel eetgelegenheden op loopafstand. Om die reden zijn maaltijden en eventuele overnachtingen in de prijs niet inbegrepen. Deze kun je het beste zelf verzorgen.

Datum: 28 juli t/m 1 augustus 2021
Tijd: 9:30-12:00 en van 13:00-15:30 uur
Kosten: €475,- excl.21% btw.
Door VYN erkend: met 25 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum voor annulering: 15 juni 2021. Sluitingsdatum voor inschrijving: 27 juli 2021.

Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.

Deel deze bijscholing met je vrienden.