29 januari| Yvonne Esser

           

‘Skeletal Breathing Yoga’

voor ontspannen bewegen en ruim ademen

Skelet Breathing Yoga is een nieuwe benadering van beoefenen van yoga. In SBY benut je de natuurlijke bewegingsmogelijkheden van het skelet, waarbij je tijdens bewegingen het hele lichaam volgt en de samenhang van alle delen ontdekt. Daarbij maak je gebruik van de relatie van het hele skelet met de adembeweging. Iedereen kan hierdoor zelf ontdekken wat de meest ontspannen wijze is om bewegingen uit te voeren en een yogahouding aan te nemen. Op deze wijze ontstaat meer beweeglijkheid en ruimte in het lichaam. De methode is ontwikkeld door Yvonne Esser en Marijke Bollema. Zij hebben jarenlange ervaring in het geven van adem– en ontspanningstherapie en yoga.

Deze benadering vraagt van jou als docent dat je goed kunt observeren en ziet welke aanwijzingen een cursist nodig heeft om tot ontspanning te komen. Door cursisten eerst subtiele, eenvoudige maar uiterst doeltreffende ontspanningsoefeningen aan te reiken, leren ze anders met zichzelf om te gaan en een moeiteloosheid te ontwikkelen in hun yogabeoefening.

Op deze bijscholingsdag maak je kennis met SBY door het zelf te ondergaan. In de ochtend is er een uitgebreide SBY-les, waarbij je als docent zelf ervaart hoe deze wijze van yoga beoefenen doorwerkt. Samen ontdekken we dat het voor iedereen anders werkt. In de middag bespreken we de opbouw van de les en leer je de waarde van het observeren, zodat je cursisten tijdens een les individuele aanwijzingen kunt geven. De opgedane kennis kun je meenemen naar je eigen lessen om je cursisten meer bij hun eigen ervaring te brengen.

Yvonne zal ook tijd nemen om een korte toelichting te geven over de theoretische concepten, die gehanteerd worden in SBY. Onderwerpen, die naar voren zullen komen zijn een andere kijk op de ademhaling en kennis over spanning, ontspanning en disfunctionele spanning. Met dat laaste bedoelen we spanning die onnodig is en niet meer gevoeld wordt, omdat we eraan gewend geraakt zijn.

Daarnaast kun je vragen te stellen over de inhoud en studiebelasting van de specialisatiecursus Skeletal Breathing Yoga, die in voorbereiding is en waarschijnlijk in het najaar ’22 bij Zweiersdal Bijscholingen begint. Die cursus zal bestaan uit 10 lesdagen (4 dagen en 3 weekenden)

Yvonne is yogadocent sinds 1988, opgeleid door Rita Beintema (Samsara Yoga) en Adem- en Ontspanningstherapeut sinds 1999, opgeleid door Jan van Dixhoorn. Daarnaast is ze sinds 2007 docent aan de opleiding Methode Van Dixhoorn.
Ze is auteur van het boek ‘ruimer ademen, vrijer leven’ en heeft vanaf 2003 achttien keer de specialisatiecursus ‘Adem en Ontspanning, inzichten uit de Methode Van Dixhoorn’ gegeven. Onderwijl is hieruit een nieuwe vorm van yoga ontstaan: ‘Skeletal Breathing Yoga’ (SBY) voor ontspannen bewegen en ruim ademen.
De voorgaande cursus is uitgebouwd tot een specialisatiecursus SBY, waarin de kennis en inzichten uit de cursus ‘Adem en Ontspanning’ verweven worden in de toepassing daarvan in een SBY-yogales. In de cursus zal gebruik gemaakt worden van delen uit een nieuw boek over dit onderwerp.

Beknopte CV Yvonne Esser

  • Samsara yogaopleiding ’86- ’89
  • Basisjaar Psychosynthese ‘94
  • 3-jarige parttime opleiding Adem –en
  • Ontspanningstherapie methode Van Dixhoorn ’96 -‘99

Datum: zaterdag 29 januari 2022

Tijd: 10.30 – 16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw
Erkend door VYN met 5 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum voor inschrijving en annulering: 22 januari 2022
Aantal deelnemers:  minimaal 12, maximaal 16.

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Deel deze bijscholing met je vrienden.