10 oktober | Nicole Bannenberg

Onderrug, stabiliteit, lichtheid en ruimte

Wat is een ‘rechte’ onderrug?

De ‘hara’ is het centrale zwaartepunt van het lichaam. Gelegen in de onderbuik, blijkt dit zwaartepunt beïnvloed te worden door de stand van onderrug en bekken in combinatie met de ‘inner tube’.  

Moeiteloos bewegen

Als de verbindingen rond dit deel van je lichaam goed geplaatst zijn, worden bewegingen zowel stabiel als moeiteloos, licht en ruimtelijk ervaren. Spanning en/of stijfheid in onderrug en/of heupen kan het verstoren, als ook gebrek aan bewustzijn/coördinatie in de diepe buikspieren.

Doorgeven van beweging volgens de visie van Critical Alignment

In deze bijscholing laat ik je voelen en je bewust worden van de factoren die invloed hebben op dit gebied. We volgen de leidraad van de adem in relatie tot de ‘inner tube’ om te onderzoeken wat de voorwaarden zijn in het doorgeven van beweging volgens de visie van Critical Alignment. Een aantal vragen komen hierbij aan bod: wat is een ‘rechte’ onderrug. Wanneer houdt de onderrug een beweging vast (overbelasting) en wanneer krijgt beweging een vervolg (stabiliteit, lichtheid en ruimte).   

 

Nicole Bannenberg

Nicole: “Yoga is een ingang om scherpte, helderheid en diepgang in mijn leven te brengen. Een concreet middel om duidelijk te maken wat gaande is op dit moment. Wat me raakt in yoga is dat het eindeloos is, in alle eenvoud. Zonder begin of einde. Je kunt er een leven lang mee bezig zijn zonder dat het ooit af of klaar is. Hoe diep je er ook in duikt, een bodem of eindstadium wordt nooit bereikt. De fysieke houdingen, de ademhaling en de aandacht zijn je gereedschap; de mentale instelling waarmee je oefent essentieel.  

‘Nietdoen’, vanuit een uiterst precieze ontvankelijke instelling

De kern is misschien wel dat je leert ‘nietdoen’, vanuit een uiterst precieze, maar ook ontvankelijke instelling. Vanuit zorgeloosheid. Het lijkt vreemd, maar je oefent niet om iets te verkrijgen zoals ontspanning, geluk of lenigheid. Yoga leert je direct een paradox, namelijk wat er uit al die houdingen en oefeningen voortkomt je niet kunt afdwingen. Die dingen ontstaan vanzelf en dát mag je leren vertrouwen. Het oefenmateriaal ligt altijd in heel concrete zaken: hoe doe je dat, ontspannen tijdens inspanning?   Het waarderen van mijn mogelijkheden is meestal geen probleem, maar hoe waardeer ik mijn beperkingen? Mijn lessen worden beïnvloed door Gert van Leeuwen volgens het concept van Critical Alignment en zijn een combinatie van inspanning en ontspanning.  De Zen-beoefening maakt essentieel onderdeel uit van de lessen, met ruimte voor de zoektocht naar vorm en leegte, de paradoxen, het onkenbare, het mysterie”. 

Datum: Zondag 10 oktober 2021.  

Tijd: 10.30 – 16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw (let op: je kunt tot 15 augustus 2021 10% vroegboekkorting kiezen bij het afrekenen – let op de voorwaarden)
VYN erkend met 5 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum voor inschrijving: 18 september 2021
Aantal deelnemers:  minimaal 12, maximaal 16.

 

 

Deel deze bijscholing met je vrienden.