13 maart | Hade de Neve

Hoe de asana zich kan voltrekken

Richtlijnen om de asana op te bouwen

Op deze bijscholingsdag gaan we werken met de vijf richtlijnen waaraan een asana moet voldoen zodat de houding zich ín ons zou kunnen voltrekken. Met Hade de Neve zullen we de vijf richtlijnen theoretisch ontleden. We kiezen een aantal asana’s waarin we elke richtlijn kunnen aftasten.

De asana ten volle beleven

André van Lysebeth is één van de yoga-pioniers in België. Hij werkt met de vijf richtlijnen waaraan een asana moet voldoen. Wanneer de asana volgens deze vijf punten opbouwd wordt zou het kunnen gebeuren dat de asana zich ín ons voltrekt. André Lysebeth nodigt ons uit een houding op te bouwen met inachtname van de volgende punten:

  • Bewegingsloos zijn in de houding
  • Enige tijd volhouden van de houding
  • Moeiteloosheid
  • Gerichte adem
  • Focus op het gebeuren

Wanneer aan al deze voorwaarden is voldaan, ‘beleven’ we de asana en worden we helemaal rustig en stil. Natuurlijk moeten we hierin groeien en de nodige voorbereidingen treffen met krya’s die de verschillende gebieden in ons lichaam doorlaatbaar en open maken.

Wanneer de klassieke asana niet haalbaar is

Tijdens deze bijscholingsdag zullen we de vijf richtlijnen theoretisch wat meer ontleden. We kiezen een aantal asana’s waarin we elk richtlijn kunnen aftasten. Daarnaast zullen we ook asana’s kiezen die geïnspireerd zijn op de klassieke asana’s. Die gaan we in fases opbouwen waardoor we weer een element meer hebben om elke cursist in onze groep mee te kunnen nemen, daar waar het aannemen van de klassieke eindhouding niet haalbaar is. Deze dag wordt elk tijdsblok ingevuld als een afzonderlijke les zodanig dat we steeds het gevoel hebben het helemaal afgerond te hebben.

Hade de Neve

Hade is erkend yogadocent sinds 1986. Ze heeft de opleiding gevolgd bij Instituut André van Lysebeth in Brussel. Ze is nu 10 jaar directeur van het Vormingsinstituut voor Yogadocenten in Heusden. Ze geeft lezingen, workshops en praktijklessen op congressen van de yogafederatie en op het Internationaal Yogacongres Zinal. Verder verzorgt ze theorie en praktijklessen over menopauze, zwangerschap, kinderen en psychosomatische ziekten binnen de opleiding. Ze heeft een eigen yogapraktijk en praktijk psychoanalyse in Brussel. Hade: “Het grootste geschenk dat yoga me nog steeds elke dag brengt, is de ontmoeting met de ‘ander’. Deze mens die een andere levensfilosofie probeert te vinden en waar we samen een stukje het yoga-pad bewandelen. Elkaar onophoudelijk verrijken en samen groeien op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau.”

Datum: zaterdag 13 maart 2021.
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw.
Door VYN erkend met 5 punten
Aantal deelnemers:  maximaal 10.
Sluitingsdatum van inschrijving 22 februari 2021.

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Deel deze bijscholing met je vrienden.