6 maart| Gauranga Hontelez

De Kracht van Mantra – Bewandel het eeuwenoude, mystieke pad van “Yoga van de klank”

Nāda Yoga toepassen in je yogagroep

Het zingen van mantra’s is ‘in’. Als gevolg van de populariteit van de hatha yoga heeft de westerse wereld ook het zingen van mantra’s ontdekt. Het biedt veel mensen verstilling en vreugde. Je leert deze dag de technieken van Nāda Yoga toe te passen in je eigen praktijk. Nāda Yoga is gebaseerd op een eeuwenoud stelsel van mantra’s, klanken, toonsystemen en oefeningen en ontwikkelt zich door tot op de dag van vandaag. Het systeem helpt ons om stress te verminderen, onze gezondheid te bevorderen en onze spirituele ontwikkeling te stimuleren en te begeleiden. Zoals alle vormen van yoga vindt ook deze haar wortels in het oude India. Hoewel de nādayoga een zelfstandige stroming is, kan zij perfect worden gecombineerd met nagenoeg iedere andere stroming binnen de yoga.

In deze ééndaagse bijscholing maken yogadocenten kennis met de verschillende aspecten van de nādayoga, ervaren zij de invloed ervan op henzelf en krijgen ze suggesties over hoe deze technieken toe te passen in hun eigen praktijk.

De mantra staat centraal

Met de toenemende populariteit is het zingen van mantra’s verwesterd. De van oorsprong oosterse traditie is aangepast en daarmee (voor ons) toegankelijker geworden. Ze heeft daardoor iets gewonnen, maar is ontegenzeggelijk ook aspecten kwijtgeraakt. Het is derhalve zaak de Bron niet uit het oog te verliezen. Indiase spirituele geschriften stellen: mantra maheshvara, ‘Mantra is God’, er is geen verschil tussen de allerhoogste en zijn naam. In de bhagavadgītā zegt kŗṣṇa: mantro’ham: (in alle rituelen die je uitvoert) ben Ik de Mantra.  Als yoga en meditatie bedoeld zijn om de transcendente staat te bereiken en als mantra de Ziel is van meditatie, ‘de beste van alle technieken’, dan kunnen we -dus- gerust stellen dat mantra de sleutel is tot het ware geluk: het kennen van het goddelijke.

Aspecten van de nādayoga

 • Mantra’s uit verschillende stromingen
 • Vedische mantra’s (Shabda yoga / vedisch chanten)
 • Tantrische mantra’s (Shakti yoga / mantra en Kundalini-energie)
 • Devotionele mantra’s (Bhava yoga / zingen vanuit het hart)
 • Sanskriet (Het belang van de correcte uitspraak van het Sanskriet als klanktaal)
  Filosofische en mystieke achtergronden
 • Muzikale achtergronden
  Zang- en ademtechnieken
  Beweging en houding

Gauranga Hontelez

Gauranga beoefent al vele jaren het zingen van mantra’s. Het is een belangrijk onderdeel van zijn spirituele discipline. Hij werkt als lifecoach, klanktherapeut en docent-musicus. Daarnaast bouwt hij in zijn eigen atelier klanktafels en monochords: instrumenten die helpen dichter bij je ware Zelf te komen. Muziek, spiritualiteit en de natuur zijn belangrijk in zijn leven. “De ontmoeting met mijn spiritueel leraar en yogi Sri Vasudeva in 2005 speelt een cruciale rol. Hij heeft mij laten ervaren wat het chanten van mantra’s met mensen (mij) doet en hoe dat samenhangt met de spirituele ontwikkeling van een individu. Inmiddels verzorg ik opleidingen mantra zingen en harmonium spelen en importeer ik harmoniums en diverse andere Indase instrumenten. Ik heb mijn mantrazang ontwikkeld binnen de traditie van de Siddha Yoga maar ik ben ook bekend met het ‘chanten’ uit andere tradities. De laatste tijd vind ik mystieke verdieping in de traditie van het Vedisch chanten en bestudering van de Vedische teksten.”

Datum: zondag 6 maart 2022.
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw.
Door VYN erkend met 6 studiepunten voor leden.
Sluitingsdatum van annulering 13 februari 2022.
Aantal deelnemers: maximaal 16

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Deel deze bijscholing met je vrienden.