5 maart | Zoë Rous

Yoga met pijn

Hoe yoga verzacht door de pijnwaarneming te veranderen

Yoga verzacht chronische pijn

Wist je dat er in 2019 meer dan 10 miljoen mensen geregistreerd stonden als chronisch zieken? En dat dit meer dan de helft van de Nederlandse bevolking is? De meeste mensen met chronische aandoeningen ervaren pijn of ongemak. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jij in jouw lessen mensen tegenkomt die pijn ervaren in hun lichaam. Deze bijscholing geeft op een heel heldere en medisch onderbouwde manier uitleg over hoe ons pijnsysteem werkt en hoe we die mooie oosterse yogafilosofie kunnen inzetten om pijn te verminderen. Als yogadocenten zijn we ons allemaal bewust van de helende kracht in onszelf en proberen dat ook zoveel mogelijk over te brengen op onze cursisten, maar hoe onderbouw je dit nou met de juiste wetenschappelijke bevindingen en hoe breng je die complexe yogafilosofie over op je cursist? Niet elke cursist die met pijn bij jou in je les komt heeft yoga-ervaring of een diepgaande spirituele interesse, nietwaar?

Tijdens deze bijscholing krijg je een handboek met alle theorie. Hierin vind je niet alleen de medische wetenschappelijke informatie maar ook een heldere uiteenzetting van de yogafilosofie gekoppeld aan de vraag: ‘ Hoe yoga verzacht door de pijnwaarneming te veranderen’. Het handboek bevat tevens een werkmodel en een 11-tal lessen gericht op ‘yoga met pijn’, zo heb je alle informatie en tools in handen om een cliënt met chronische pijnklachten een privé programma aan te bieden, of om een losse cursus ‘yoga met pijn’ te organiseren om zo wat extra inkomsten te genereren. Uiteraard is de bijscholing ook een mooie verdieping voor jezelf die je mee kunt nemen in je reguliere lessen.

Hoe ziet de bijscholingdag eruit?           

Door de ogen van onze doelgroep ( cursisten, cliënten met chronische pijnklachten) gaan we op zoek naar het antwoord op de vraag: ‘Kan yoga helpen om pijn te verminderen?’ We behandelen de medische wetenschappelijke theorie en de lessen en koppelen hier overzichtelijk de yogafilosofie aan. Uiteraard is er ook alle tijd en ruimte om zelf te ervaren hoe: ‘Hoe yoga kan verzachten door de pijnwaarneming te veranderen’.

Zoë Rous

Vanaf mijn vierde bracht ik een groot deel van mijn leven door in de klassieke danswereld. Na een desillusie op het professionele vlak van de klassieke dans zorgde ik grotendeels eerst jarenlang voor mijn gezin en groeide ondertussen mijn interesse voor spiritualiteit en yoga. Ik volgde een aantal opleidingen op het gebied van Mindfit en kinderyoga een yogaopleiding bij Namonamah en een specialisatie in therapeutische (kinder) yoga en meerdere bijscholingen.  Voor mij is Yoga: ‘de dans van het leven’ of beter gezegd van het ‘Zijn’. Met het lichaam als fysiek middel om te bewegen, ademen, voelen en ervaren geeft het mij ‘vertrouwen’ en het vermogen aanwezig te zijn kunnen zijn in het ‘NU’.

Na mijn lichaam jarenlang intensief te hebben gebruikt voor de dans en het volbrengen van twee gecompliceerde bevallingen kreeg ik veel pijnklachten. Mijn hypermobiliteit die tijdens de dans een pre was bleek me nu de nodige instabiliteit in het bekken en de lage rug te geven. De reguliere behandelmethodes gaven niet tot nauwelijks verlichting, wat volgde was een zoektocht naar hoe pijn nou eigenlijk werkt en naar wat ik met dat wat ik wist over mijn lichaam kon doen om de pijn te verminderen. Er was immers niemand die mijn lichaam zo goed kende als ik of die kon voelen wat ik voelde….

In de afgelopen jaren heb ik tijdens het lesgeven en vanuit mijn eigen ervaringen gemerkt dat veel mensen er baat bij hebben niet alleen meer te leren voelen en hun lichaam te leren kennen tot in het fijnste detail, maar dat er ook behoefte is om op een heldere manier inzichtelijk te krijgen hoe hun lichaam reageert op hun geest en andersom. Dit alles resulteerde in een handboek waarin de wetenschap en de yogafilosofie samenkomen rondom het vraagstuk:  ‘pijn en de waarneming van pijn’.

Wabi Sabi ; de schoonheid van imperfectie. Niets is eeuwig. Niets is af. Niets is perfect.                   

‘Ervaar je leven als een dans en niet als een work-out’

Datum: zaterdag 5 maart 2022.
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 105,- excl. 21% btw (In de prijs is €10,- extra inbegrepen voor het uitgebreide handboek dat je ontvangt)
Erkend door VYN met 5 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum van  annulering 12 februari 2022.
Aantal deelnemers: maximaal 16

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Deel deze bijscholing met je vrienden.