30 januari | Daphne Schilder-van Lunzen

Yoga, ziektebeelden en intervisie – Daphne Schilder-van Lunzen

Inzicht in veel voorkomende ziektebeelden en het aanpassen van asana’s

Welke invloed hebben asana’s op het menselijk lichaam en ons mentale welbevinden. Wat is hun invloed op de ziektebeelden en hoe kunnen wij als docenten de asana’s aanpassen zodat zij hun heilzame werking kunnen uitvoeren. Deze dag is er aandacht voor de meest voorkomende ziektebeelden.

Onderstaand stuk kwam Daphne tegen in een medisch tijdschrift en geeft weer wat wij als beoefenaars van yoga al weten namelijk dat yoga niet alleen goed is voor de geest maar nog belangrijker goed voor het lichaam.

‘Meditatie, yoga, tai chi en andere zogenaamde mind-body interventions laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen bovendien moleculaire reacties in je lichaam veroorzaken die tegenovergesteld zijn aan die van stress’. Dat suggereert een reviewstudie door onderzoekers van Coventry University (UK) en de Radboud Universiteit, die 16 juni 2017 in Frontiers in Immunology verscheen.

Mind-body interventions (MBIs) gaan uit van het idee dat de geest invloed kan hebben op het lichaam. Hoewel MBIs vaak worden aangeprezen als middelen om stress te verminderen, is er nog weinig bekend over hun effecten op biologische mechanismen die betrokken zijn bij stressreacties. In de bijscholing gaan we met elkaar ontdekken hoe werken de asana’s en welke invloed hebben zij nu op het menselijke lichaam en het mentale welbevinden. Wat is hun invloed op de ziektebeelden en hoe kunnen wij als docenten de asana’s aanpassen zodat zij hun heilzame werking kunnen uitvoeren. Daarin is het van belang dat we een stukje basis hebben over de pathologie oftewel ziekteleer zodat we de relatie kunnen leggen naar de asana’s en hun effecten.

Het heilzame effect van yogahoudingen

Er zal  in deze cursusdag aandacht zijn voor de meest voorkomende ziektebeelden en we zullen gezamenlijk gaan kijken welke houdingen hierbij het meest heilzame effect kunnen hebben. Daarnaast gaan we kijken hoe we de houdingen kunnen aanpassen aan de mogelijkheden van de beoefenaar. Het is dus een interactieve dag waarin jij als docent en cursist een belangrijk aandeel hebt.

Daphne Schilder-van Lunzen

Daphne: ”Ik ben al een aantal jaren actief in het onderwijs als docent anatomie & fysiologie en pathologie. Dit doe ik zowel binnen het reguliere onderwijs maar ook bij een yoga opleiding. Mijn passie is het om mensen mee te nemen in de wonderlijke wereld die lichaam heet. Wat er in het lichaam allemaal fout kan gaan en welke gevolgen dit heeft maar ook wat je er mogelijk tegen of mee zou kunnen doen. Graag wil ik jullie met deze bijscholing meenemen in het land van anatomie, fysiologie en pathologie (ziekteleer)”.

Datum: zaterdag 30 januari 2021.
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw.
Door VYN Erkend met  5  punten
Aantal deelnemers : maximaal 10.
Sluitingsdatum van opgave 11 januari 2021.

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Deel deze bijscholing met je vrienden.