3 oktober | Noor Palazzi

Adem en Pranayama olv

Prana: de levensenergie die ons doet voortgaan

Pranayama is de yogawetenschap van adem en adembeheersing. Wie de adem beheerst, beheerst de wervelingen van het denken. Zoals je ademt, zo denk je, zoals je denkt, zo adem je. Pranayama brengt je bij een mentale rust en stille helderheid.  Niet voor niets wordt pranayama de opstap genoemd naar meditatie. Tijdens deze bijscholing zullen we zowel asana’s doen ter voorbereiding op pranayama, als asana’s doen in combinatie met pranayama. Ook onderzoeken we de betekenis van prana: de levensenergie die ons doet voortgaan. Aan bod komen onder de bandha’s, ujjayi, kapalabhati, nadi sodhana pranayama, samavritti pranayama en surya en chandra bedhana pranayama.

Wie de adem beheerst, beheerst de wervelingen van het denken

Als je het complete 8-voudige pad van Patanjali serieus neemt, kom je vroeg of laat bij de beoefening van pranayama uit (de 4e stap op het pad na de yama’s, niyama’s, asana). Er zijn talloze andere redenen om pranayama in je dagelijkse beoefening te integreren. Om er nog een paar te noemen:

  • Pranayama brengt een nieuw evenwicht tot stand tussen apana vayu en prana vayu.
  • Het maakt je vertrouwd met een breder spectrum van zuurstof. (opwekkend en vitaliserend) en kooldioxide (ontspannend en dempend).
  • Het helpt je om de adem kalm, stil te maken waardoor je de wervelingen van het denken gaat beheersen. Het wordt stiller, je raakt verinnerlijkt en komt vanzelf in een meditatieve staat.
  • De energiekanalen (nadi’s) worden gezuiverd: de prana kan ongehinderd door stromen. Je voelt je fitter en energieker.
  • Je gaat het ademlichaam rondom je fysieke lichaam duidelijker ervaren. De binnen- en buitenruimten raken verbonden. Je voelt je deel van een groter geheel.
  • Het fysieke en het geestelijke deel van je bestaan worden weer verbonden en je ervaart jezelf als één ademend geheel, compleet.
  • Pranayama kan je een ondersteuning geven op je spirituele pad.

Noor Palazzi

Noor heeft als tiener de dansacademie gedaan, studeerde kunstgeschiedenis en is zich daarna gaan verdiepen in yoga. Ze volgde van 1992-1996 de Saswitha Yoga & Wijsbegeerte Opleiding, o.l.v. Jos Plenckers. Sinds 1996 geeft zij met veel plezier en enthousiasme yogalessen in haar woonplaats Doorn. Ook is zij zelf sinds 2005 als docent verbonden aan de Saswitha Yoga Opleiding, waar zij lesgeeft in het eerste basisjaar en de cursus Adem & Pranayama geeft. Yoga is voor Noor een levenskunst. Om de yoga te kunnen integreren in haar leven, is voor Noor een groot geluk. In haar yogalessen deelt ze uit van iets wat zij als kostbaar beschouwt. Haar lessen zijn authentiek, doorleefd, met humor gebracht en verdiepend. Om les te geven in iets waar zij zelf zo enthousiast over is, beschouwt zij als een voorrecht. Dat wat zij zelf heeft beleefd en geïntegreerd, geeft ze door in haar lessen. Sinds 1996 is Noor lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Noor is getrouwd met Marcello Palazzi en moeder van drie – inmiddels volwassen – kinderen.

Datum: zaterdag 3 oktober 2020.
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw.
Door VYN erkend met 5 punten.
Sluitingsdatum van inschrijving 14 september 2020.
Aantal deelnemers: zolang de corona richtlijnen gelden is het maximum aantal deelnemers 10.
De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Deel deze bijscholing met je vrienden.