13 februari | Ron van der Post

De kracht van meditatie vanuit Yoga

Het doel van yoga meditatie

Hoe kan hard werken vanuit zachtheid en geweldloosheid een bijdrage vormen voor een succesvolle en diepere meditatie?   Wat is het doel van yoga meditatie en wat kunnen we als voorbereiding doen om beter en dieper in de meditatie te komen.   Naast de intensieve beoefening van de asana’s en pranayama zullen we uitgebreid stil staan bij het onderdeel meditatie en hoe geweldloosheid hierin een plek heeft. Wat is de betekenis achter de intensiteit van de oefeningen?   

Verleidingen om in het wereldse leven te blijven

In de sutra’s van Patanjali [1.30] is beschreven dat er constant afleidingen zijn die ons verleiden in het wereldse leven te blijven. Dat het hebben van een duidelijk doel alles bepalend is in het leven. Niet alleen in het wereldse leven, maar misschien nog noodzakelijker in het spirituele leven.  

Asana, pranayama, mantra

Deze bijscholingsdag zal interactief zijn.  We zullen beginnen met asana’s om de prana’s in het lichaam in balans te brengen. Daarna doen we een pranayama om de prana weer kalm te krijgen om vervolgens over te gaan naar de meditatie. In de middag zullen we uitgebreid de meditatiestappen bespreken en uitwisselen wat eenieder zijn/haar ervaring is. De yoga meditatie is een techniek om onze mind tot kalmte te brengen en daar boven uit te stijgen, waardoor het intellect stabiel wordt en we boven de natuur uit kunnen stijgen. Middels de mantra zijn we in staat om dit proces te perfectioneren en het doel uiteindelijk te bereiken. Meditatie is topsport en niet slechts de stilte opzoeken. De stilte in meditatie is het voorportaal tot een hoger en subtiel bewustzijn.  

Ron van der Post

Ron is de grondlegger van de “Yoga opleiding school Ron van der Post” De school is als opleidingsschool sinds 1996 actief in Nederland en sinds 2010 ook in Frankrijk en Suriname. Sinds 1999 organiseert Ron yogaretraites in India in de Himalaya, waar zijn leraar swami Yogananda mede de lessen verzorgt.  Hij is getraind, onderwezen en geïnitieerd door Brahmrishi Visvatma Bawra Maharash Ji in 1993 in India, Ron staat er om bekend authentiek te zijn met veel humor, hij leeft zijn leven zoveel mogelijk volgens het yoga pad. Juist midden in de samenleving en de soms lastige filosofie in nuchtere en begrijpelijke taal over te brengen is zijn specialiteit.   Opgeleid als verpleger, maatschappelijk werker, psychotherapeutisch werker, masseur, voedings- en leefstijl adviseur en shiatsu therapeut. Zijn toewijding voor dit yoga pad heeft hem overall in de wereld gebracht, van workshops, lezingen en retraites in Europa, India, Suriname en in het Midden-Oosten. 

Ron probeert de kennis van de yoga op een manier over te brengen zoals al duizenden jaren wordt en werd gedaan in de Himalaya. Het is de Ashtanga Yoga in zijn ware vorm zoals Patanjali dat heeft uiteengezet. Waar de Karma en de klesas als centrale pilaren de basis vormen. Doel is om beheersing te verkrijgen over het mentale en energetische proces dat plaats vindt in dit lichaam, wat een belangrijk doel is in deze yoga. De asanas zijn simpel een middel om grip te verkrijgen op dit mentale deel van de yoga, dan dat het een doel op zich is. Het tweede hoofdstuk van Patanjali is daarom een heldere uiteenzetting wat het doel is van de praktische kant van de beoefening om tot uiteindelijk de yoga te komen. 

Datum: zondag 13 februari 2022.
Tijd: 10.30 – 16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. 21% btw
VYN erkend met 5 studiepunten voor leden
Sluitingsdatum voor inschrijving: 25 januari 2022
Aantal deelnemers:  minimaal 12, maximaal 16.

Deel deze bijscholing met je vrienden.