12 september | Nicole Bannenberg
Yoga: anatomie en het zenuwstelsel
Ontspanning is in wezen eenvoudig en toch kan er van alles tussen komen. Het zenuwstelsel kan op onbewust niveau sensaties in het lichaam produceren, waardoor je in een fractie van een seconde je eigen ontspanning saboteert. Hoe dat in het brein werkt gaan we op deze dag ervaren en onderzoeken.
De sabotage van ontspanning
Yogaoefeningen wekken iets op in het lichaam. Het zenuwstelsel kan daarbij echter op onbewust niveau sensaties in het lichaam produceren, waardoor je in een fractie van een seconde – zelfs zonder het te weten – je eigen ontspanning saboteert. Hoe dat in het brein werkt gaan we op deze dag ervaren en onderzoeken. Zodat je kunt ontdekken dat, zolang je lichaam overtuigd is van onveiligheid, alle andere inzichten op dat moment waardeloos zijn.
Ontspanning heeft een gelaagdheid
Yoga is een ingang om scherpte, helderheid en diepgang in het leven te brengen. Een concreet middel om duidelijk te maken wat gaande is op dit moment. Yoga is eindeloos, in alle eenvoud. Zonder begin of einde. Je kunt er een leven lang mee bezig zijn zonder dat het ooit af of klaar is. Hoe diep je er ook in duikt, een bodem of eindstadium wordt nooit bereikt. De fysieke houdingen, de ademhaling en de aandacht zijn je gereedschap; de mentale instelling waarmee je oefent essentieel. De kern is misschien wel dat je leert ‘niet-doen’, vanuit een uiterst precieze, maar ook ontvankelijke instelling. Vanuit zorgeloosheid. Het lijkt vreemd, maar je oefent niet om iets te verkrijgen zoals ontspanning, geluk of lenigheid. Yoga leert je direct een paradox, namelijk wat er uit al die houdingen en oefeningen voortkomt je niet kunt afdwingen. Die dingen ontstaan vanzelf en dát mag je leren vertrouwen. Het oefenmateriaal ligt altijd in heel concrete zaken: hoe doe je dat, ontspannen tijdens inspanning? Ontspanning is in wezen eenvoudig en toch kan er van alles tussen komen. Het heeft, verbonden met het bewustzijn, een gelaagdheid. Hoe dat in het brein werkt gaan we op deze dag ervaren en onderzoeken. Zodat je kunt ontdekken dat, zolang je lichaam overtuigd is van onveiligheid, alle andere inzichten op dat moment waardeloos zijn.
Nicole Bannenberg
Nicole:“Het waarderen van mijn mogelijkheden is meestal geen probleem, maar hoe waardeer ik mijn beperkingen? Mijn lessen worden beïnvloed door Gert van Leeuwen volgens het concept van Critical Alignment en zijn een combinatie van inspanning en ontspanning. De Zen-beoefening maakt essentieel onderdeel uit van de lessen, met ruimte voor de zoektocht naar vorm en leegte, de paradoxen, het onkenbare, het mysterie”.
Nicole is opgeleid tot ergotherapeut, yogadocent en doceert yoga en anatomie aan de Critical Alignment instituut van Gert van Leeuwen 2010-2013 en aan de YAN (Yoga Academie Nederland) 2007-heden
Datum: zaterdag 12 september 2020. Volgeboekt. Je kunt je naam op de wachtlijst laten zetten. Bij voldoende deelnemers organiseren we een herhaling van de bijscholing.
Tijd: 10.30-16.30 uur.
Kosten: € 95,- excl. btw.
Door VYN erkend met 5 punten
Aantal deelnemers: zolang de corona richtlijnen gelden is het maximum aantal deelnemers 10.
Sluitingsdatum van opgave 24 augustus 2020.
De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.