16 t/m 20 juli Uitlijnen en gedragen worden (vijfdaagse zomercursus) | Eric Staals

Uitlijnen en gedragen worden  (vijfdaagse zomercursus)

Van 16 tot en met 20 juli kun je meedoen aan deze zomercursus door Eric Staals. Het is een verdiepende, leerzame en tegelijk ontspannen manier om een zomerweek door te brengen. Eric is een inspirerende docent die erin slaagt veel rust en energie te brengen in zijn lesdagen en Oosterbeek is een geweldige omgeving om er voor jezelf een weekje yogaretraite van te maken.

Een Asana kan op verschillende manieren benaderd worden en heeft zodoende ook andere uitwerkingen. Wil je in een krijger kracht opbouwen of juist de ontspanning opzoeken, emotioneel ontladen of je DIT BEN IK – bewustzijn versterken? Wil je stabiliteit door lang in de houding te blijven of flexibiliteit door erin te bewegen? Hoe kun je Prana en de Vayus inzetten binnen dit geheel?

Het menselijk lichaam wordt, zoals de kosmos zelf, ondersteund door Prana en het is door de manifestatie van deze levensenergie dat alle lichaamsfuncties mogelijk zijn en gecoördineerd worden. De kosmische kracht van Prana wordt traditioneel onderverdeeld op basis van tien functies die zij vervult in specifieke delen van het lichaam waarvan vijf bijkomende en vijf voornaamste. De vayu’s worden ook wel innerlijke ‘winden’ genoemd omdat zij als wind (beweging) ervaren kunnen worden. De energie wordt gestuurd door het bewustzijn. Dit vergt grote aandacht wat het meditatieve niveau van de beoefening verhoogd.

In deze 5 daagse bijscholing gaan we iedere ochtend een van de 5 vayu’s onderzoeken in theorie en praktijk. ‘s Middags vullen we dit verder aan met manieren waarop asana’s uitgelijnd kunnen worden. Hierbij nemen we het gebruik van de Mula- en Uddiyana bandha als uitgangspunt. Verder gaan we daarin ook onderzoeken wat verschillende subtiele Pranayama technieken doen in en met een houding. Zo kom je tot een nog beter inzicht in de samenwerking van prana en het effect daarvan op verschillende asana’s. Hierdoor verbetert de beoefening van je eigen asana’s en het breidt je vocabulaire uit om cursisten in hun houdingen uit te lijnen.

Eric Staals

Eric is opgeleid tot docent aan de Stichting Yoga en Vedanta. Hij geeft les sinds 1995 en vanaf 2001 is hij zich gaan specialiseren in Ashtanga vinyasa yoga en geeft daarnaast ook power-, flow- en yinyogalessen. Sinds 2006 is hij fulltime yogaleraar en heeft een bloeiende yoga praktijk in Sint-Oedenrode. Eric: “Nadat ik in Zinal de kennis over de Vayu’s tijdens een 5-daagse workshop van Flor Stickens uitgelegd heb gekregen ben ik ermee aan de slag gegaan. Eerst zelf in mijn eigen yogabeoefening en later in mijn lessen. Voor mij is het de grootste verrijking binnen mijn yoga-beoefening tot nu toe en telkens weer een verdieping van iedere asana waarin ik terecht kom.

Tussen 1988 en 1993 heb ik veel rondgereisd in Azië en ben in contact gekomen met het Hindoeïsme en Boeddhisme. Deze filosofische kijk op het leven beviel me wel. Terug in Nederland ben ik al snel met Yoga beoefenen begonnen, en ben tussen 1994-97 opgeleid tot docent aan de Stichting Yoga en Vedanta. Al in 1995 ben ik begonnen met lesgeven en vanaf 2001 ben ik me ook gaan specialiseren in Ashtanga vinyasa yoga en geef daarnaast ook power- en Yin yogalessen. Sinds 2006 ben ik fulltime yoga leraar en heb een bloeiende yoga praktijk in Sint-Oedenrode. Bijna elk jaar volg ik wel een intensieve meerdaagse yoga cursus en losse workshops in diverse yoga disciplines, waardoor een heel persoonlijke manier van overdracht ontstaat. Al deze bijscholingen samen garanderen een zeer persoonlijke manier van yoga overdracht. Vanaf 1994 ben ik met lesgeven begonnen. Sinds 2006 ben ik fulltime yoga docent.”

Zomercursus

Deze cursus bestaat uit vijf opeenvolgende lesdagen. Het geeft je de mogelijkheid om er voorjezelf een yoga-retraite van te maken.  Oosterbeek ligt in een mooie bosrijke omgeving en heeft veel leuke en mooie overnachtingsmogelijkheden. Yogacentrum Zweiersdal ligt in een gezellige winkelstraat in het centrum van Oosterbeek en heeft veel eetgelegenheden op loopafstand. Om die reden zijn maaltijden en eventuele overnachtingen in de prijs niet inbegrepen. Deze kun je het beste zelf verzorgen.

Als je je nu aanmeldt doe je een aanbetaling van € 75,=. De rest betaal je in juni. Je ontvangt daarvoor t.z.t een factuur.

Datum: 16 t/m 20 juli 2022
Tijd: 9:30-12:00 en van 13:00-15:30 uur
Kosten: €475,- excl.21% btw.
Door VYN erkend: met 25 studiepunten
Sluitingsdatum voor annulering: 25 juni 2022. 

Aantal deelnemers: minimaal 12, maximaal 16.

Deel deze bijscholing met je vrienden.