13 september | Diana van der Gaast

Restorative Yoga

Restorative betekent herstellend. Het herstelt je lichaam van de effecten van dagelijkse en chronische stress. Deze yoga vorm is dan ook met name geschikt bij stress gerelateerde klachten en draagt bij aan herstel van een blessure of ziekte. Kortom, als je behoefte hebt aan zachtheid en ontspanning.

Herstellen vanuit zachtheid en verstilling

Restorative Yoga is een Yin-vorm en tegenpool van de meer dynamische flow lessen en ook een mooie aanvulling op de Yang-stijl lessen zoals bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga. Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen. Restorative (herstellende) Yoga is een yogavorm die geen inspanning vraagt. Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Je lichaam wordt in liggende poses ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om spierspanning los te laten en diep te ontspannen.  De poses worden langer aangehouden -soms wel tot 15 minuten- dan in een Hatha Yogales, zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’. De focus is op de ademhaling en lichaamsgewaarwordingen en door middel van het richten van de aandacht en ademruimte creëren in gebieden waar spanning voelbaar is. De hele les is gericht op het ontspannen van het lichaam en het verstillen van de geest. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens ervoor dat er een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan, zodat in die rust het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

Het opwekken van de ‘relaxation response’

Omdat Restorative Yoga (RY) een meditatieve vorm van yoga is, wordt het beoefenen van mindfulness gebruikt in een RY les.  Grondlegger is de Indiase yogaleraar B.K.S. Iyengar. Hij gebruikte allerlei props (hulp/steunmiddelen), zoals kussens, blokken, dekens en riemen, om zijn studenten te ondersteunen als ze last hadden van stijfheid of blessures. Later is het verder ontwikkeld door zijn student Judith Hanson Lasater die het verspreidde in Amerika.

Inhoud bijscholing:
• ervaren van Restorative Yoga in de ochtend en middag;
• de werking van Restorative Yoga op het parasympatische zenuwstelsel door het opwekken van de ‘relaxation response’;
• pijlers van Restorative Yoga;
• voordelen van Restorative Yoga.

Diana van der Gaast

Diana is sinds 1994 yogadocent en o.a. opgeleid in Raja Yoga, Poweryoga, Yoga voor ouderen, Kashmiryoga en Restorative Yoga. Daarnaast is zij ook mindfulness trainer. De laatste jaren kenmerken haar lessen zich steeds meer door een zacht en meditatief karakter. Sinds 2012 is zij zich gaan specialiseren in Restorative Yoga, waarin mindfulness een belangrijk onderdeel is. Diana geeft les in verschillende yogastijlen, organiseert stilteretraites en workshops, en geeft meerdere keren per jaar een specialisatie Restorative Yoga voor docenten. www.yogaflow.nl

Datum: zondag 13 september 2020. Volgeboekt. Je kunt je naam op de wachtlijst laten zetten. Bij voldoende deelnemers organiseren we een herhaling van de bijscholing.
Tijd: 10.30-16.30 uur
Kosten: € 95 excl. 21% btw.
Door VYN erkend met 5 punten
Aantal deelnemers: maximaal 10
Sluitingsdatum van inschrijving 24 augustus 2020.

De deelnemers ontvangen begeleidend materiaal in de vorm van een syllabus of krijgen inhoudelijke informatie per e-mail.

Deel deze bijscholing met je vrienden.